La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină second hand. De ce sunt multe autoturisme respinse la RAR

Cei care doresc să îşi cumpere maşină second hand trebuie să fie atenţi, pe lângă altele şi la seriile vehiculului, cel puţin la acelea care pot fi verificate. Aproximativ 20% din maşinile care ajung la RAR pentru activităţi ce includ verificarea tehnică sunt respinse la prima prezentare. Pe lângă motivele de funcţionare a maşinilor sau a emisiilor poluante, 20% dintre acestea sunt respinse din cauza unor probleme din punct de vedere al identificării. O bună parte a proprietarilor sunt refuzaţi, în primă fază, din cauza emisiilor poluante. 
Nicu Stan
18 oct. 2015, 07:30
La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină second hand. De ce sunt multe autoturisme respinse la RAR

Foarte mulţi proprietari au avut probleme la RAR din cauza seriilor maşinii pe care au achiziţionat-o recent, fie din ţară, fie din străinătate.

„Din totalul vehiculelor prezentate la Registrul Auto Român (RAR) pentru activităţi ce includ verificarea tehnică a acestora (vehicule utilizate importate, cât şi vehicule înmatriculate în România), la 19% dintre ele a fost constatată cel puţin o neconformitate faţă de prevederile reglementării privind efectuarea ITP şi au fost respinse la prima prezentare. Dintre vehiculele respinse, 20% au prezentat neconformităţi din punct de vedere al identificării, marea majoritate fiind probleme minore cu rezolvare simplă (ex. serie motor corodată, greu lizibilă sau ilizibilă). Vehiculele cu probleme grave de identificare, număr de identificare neconform sau modificat fraudulos reprezintă numai 1% din totalul vehiculelor respinse”, a declarat pentru România TV, inginer Cristian Bucur, director tehnic la RAR.   

Citeşte şi TIMBRUL DE MEDIU. Cum afli EXACT cât este taxa de poluare a unei maşini aduse din străinătate

Motivul principal pentru care maşinile sunt repinse în primă fază ţin de sistemul de iluminare, respectiv echipamentul electric al maşinii, 24% din totalul defecţiunilor constatate.

„De asemenea, 12% dintre vehicule au probleme la sistemul de frânare, iar 10% sunt repinse din cauza emisiilor poluante”, a precizat Cristian Bucur. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, defecţiunile sunt încadrate în 3 categorii: periculoase, majore şi minore. „Din totalul defecţiunilor constatate la prima prezentare, aproximativ 4% au fost încadrate ca defecţiuni periculoase”, a arătat Cristian Bucur. 

Din cauza emisiilor poluante peste limitele admise au fost respinse la prima prezentare 3% din maşinile care s-au prezentat la RAR. 

Citeşte şi Director Registrul Auto Român: „Şi consumul de carburant e MĂSLUIT, nu doar noxele”

Pe lângă detaliile tehnice, care nu pot fi verificate decât într-un service, cei mai mulţi proprietari îşi fac probleme de numărul real de kilometri ai maşinilor. Au şi motive, întrucât nu puţine au fost cazurile în care şoferii care şi-au cumpărat maşini chiar de la reprezentanţe au avut surpriza să constate la alte diagnoze că maşina are mult mai mulţi kilometri decât cei reali.

De ceva timp, service-urile auto susţin că pot afla kilometri reali ai unei maşini, cu condiţia ca acea maşină să fi făcut verificările periodice în reprezentanţe. Aşadar, cei care vor siguranţă în privinţa kilometrilor parcurşi de maşină ar fi bine să apeleze la un service care poate accesa baza de date europeană unde au fost notate verificările anterioare ale maşinii. 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Anunțul BNR pentru români, o nouă monedă oficială în țara noastră! Cand are loc schimbarea
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Suc natural făcut în casă. Rețeta îndrăgitei socate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 12 mai 2025: Meteorologii ANM anunță temperaturi în scădere și precipitații însoțite de descărcări electrice
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve