Mamă, te urăsc! Ce să faci şi ce să NU faci când copilul spune cuvinte care jignesc şi dor?

"Te urasc! As vrea sa mori!". Poate fi ceva mai dureros pentru un parinte decat sa auda aceste cuvinte din gura propriului copil? Cuvintele lovesc ca un pumnal care sfasaie inima. Copilul pe care il iubesti atat de mult, pentru care ai sacrificat multe in viata ta, este acum in fata ta si iti spune verde in fata "Esti cea mai rea mama din lume!" sau "Abia astept sa plec din casa asta. Nu va mai suport!".

06 feb. 2019, 11:15
Mamă, te urăsc! Ce să faci şi ce să NU faci când copilul spune cuvinte care jignesc şi dor?

Ce sentimente te incearca? Durere, furie, resentimente. In minte ti se formeaza idei de genul „Dupa toate cate am facut pentru tine… Cum indraznesti sa-mi vorbesti asa!”. Este si normal sa reactionezi asa, pana la urma. Iei totul ca pe un afront personal. Doar copilul nu a inteles cat de multe ai facut in numele iubirii pentru el. La randul sau, copilul simte ca nu iti datoreaza nimic. Iar acest lucru se intampla pentru ca el vede lumea diferit decat o vad parintii.

Ce inseamna, de fapt, cuvintele dureroase

Ceea ce trebuie sa intelegi atunci cand te confrunti cu o astfel de situatie este ca, daca o iei personal, reactia ta va fi una emotionala si va atrage si mai multa razvratire din partea copilului.

Acesta va primi mesajul ca puterea este la el, ca te poate controla, iar comportamentul neadecvat va reveni. Pana la urma, cine nu vrea sa detina puterea?!

Copiii spun aceste cuvinte dureroase pentru ca traiesc anumite frustrari pe care nu stiu cum sa le rezolve. Sunt furiosi, stresati, ceva rau s-a intamplat la scoala. Asa ajung sa apese butoane sensibile care genereaza raspunsuri emotioanle puternice.

Dar copilul nu este constient de acest efect de bumerang. Desi sunt copii care se folosesc de aceste cuvinte pentru a te indoi de tine si pentru a ceda in favoarea lui.

Ce sa nu faci cand copilul spune cuvinte dureroase

Poate fi extrem de dificil sa iti pastrezi calmul in aceste momente. Si, totusi, trebuie sa o faci. Trebuie sa-i arati cine este adultul si cum se gestioneaza o situatie de criza.

Iata ce sa nu faci cand copilul spune vorbe urate:

1. Vorbe urate

Nu poti raspunde vorbelor urate cu alte vorbe urate. Daca iti spune „Te urasc!”, cea mai mare greseala este sa ii spui „Si eu te urasc!” sau „Mai bine nu te faceam!”

Aceste vorbe urate ii transmit copilului mesajul ca nu esti la „butoane”, ca nu controlezi situatia sic a te poate manipula.

2. Tipete

Tipetele nu aduc niciun beneficiu. Nici macar ridicatul vocii. Indiferent ce spui, nu vei fi auzit. In plus, arata aceeasi lipsa de control.

3. Nu spune „Nu poti sa…”

Multi parinti spun „Nu poti sa vorbesti asa cu mine!” Ei bine, iata ca pot. Nu poti controla cuvintele care ii ies gura. Iar daca ii spui aceste lucruri nu faci decat sa-l intarati.

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.