Opoziţia cere COMISIE DE ANCHETĂ pentru a depista ofiţerul acoperit. Traian Băsescu ar putea fi audiat

Opoziţia va cere, săptămâna viitoare, înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze acuzaţiile lansate de preşedintele Traian Băsescu referitoare la existenţa unui ofiţer acoperit între candidaţii la prezidenţiale.

11 sept. 2014, 08:52
Opoziţia cere COMISIE DE ANCHETĂ pentru a depista ofiţerul acoperit. Traian Băsescu ar putea fi audiat

Grupurile parlamentare ale PNL şi PDL vor iniţia marţi în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o sesizare cu privire la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la existenţa unui ofiţer acoperit între candidaţii la prezidenţiale, a anunţat, joi, liderul deputaţilor democrat-liberali, Tinel Gheorghe.

„Am făcut această conferinţă de presă pentru a exprima dorinţa grupurilor parlamentare PDL şi PNL din Camera Deputaţilor de a iniţia o comisie parlamentară de anchetă privind afirmaţiile extrem de grave ale preşedintelui Traian Băsescu cu privire la existenţa printre candidaţii la Preşedinţia României a unui ofiţer acoperit. Noi credem că aceste afirmaţii care au rămas fără răspuns trebuie dezavuate în Parlamentul României, în forul suprem al poporului şi credem că toţi candidaţii în perioada următoare trebuie să răspundă public la această extrem de gravă afirmaţie.

În temeiul art. 75 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, cele două grupuri parlamentare vor iniţia marţi, în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, sub semnătura a minimum 50 de deputaţi, sesizarea privind constituirea acestei comisii parlamentare de anchetă”, a precizat Tinel Gheorghe.

Theodor Stolojan, despre candidatul-ofiţer sub acoperire: Cred că preşedintele nu a vorbit în van

Deputatul a arătat că în 10-14 zile această problemă lansată în spaţiul public de către şeful statului, care este şi preşedintele CSAT „trebuie să capete răspuns astfel încât cel asupra căruia planează suspiciunea de a fi ofiţer acoperit să i se interzică dreptul de a candida la Preşedinţia României”.
 
Liderul deputaţilor PDL a menţionat că într-un termen de 10-14 zile această problemă lansată în spaţiul public de preşedintele Traian Băsescu trebuie să capete răspuns, astfel încât ‘celui asupra căruia planează suspiciunea de a fi ofiţer acoperit să i se interzică dreptul de a candida pentru Preşedinţia României’.

Potrivit lui Tinel Gheorghe, această comisie de anchetă ar putea să-l invite la audieri inclusiv pe preşedintele Traian Băsescu şi pe cei care nu şi-au pronunţat ‘statutul’.

Nu credem că trebuie târâte într-un joc politic, mai ales că se poate ştirbi credibilitatea ţării şi a acestor instituţii într-un context geopolitic dificil din regiune. Cred că şi aceste servicii de specialitate ar fi interesate ca asupra acestei teme cât mai curând să se facă lumină’, a adăugat liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.

Băsescu: Există candidaţi la prezidenţiale care au fost ofiţeri de securitate. Îi voi deconspira VIDEO

Liberalul a amintit că trei dintre candidaţii la prezidenţiale, respectiv Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Călin Popescu-Tăriceanu, au exprimat ferm faptul că nu au avut nimic de-a face cu structurile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională după 1989 şi nu au avut de-a face cu Securitatea.

‘Din partea altor candidaţi nu avem parte decât de tăcere şi cea mai suspectă tăcere este din partea premierului Victor Ponta şi ar trebui ca Victor Ponta să aibă în primul rând decenţa faţă de cetăţenii români pe care ş-ar dori să-i reprezinte ca preşedinte să răspundă cu seriozitate la o asemenea întrebare şi să nu trateze problema la modul foarte lejer‘, a spus Scutaru.

Preşedintele Băsescu a declarat, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie „având două butoane”.