Salariaţii se vor bucura de o nouă minivacanţă. Ce angajaţi nu vor avea liber şi care sunt compensaţiile

Finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie vor aduce un weekend prelungit pentru salariații cu program obișnuit de lucru, cei care se vor bucura de timp liber atât joi, de Sfântul Andrei, cât și vineri, în prima zi din decembrie, când e Ziua Națională a României. Totuși, anumite persoane vor fi nevoie să lucreze în cele două zile de sărbătoare națională, astfel că acestea vor avea dreptul la compensații legale.

28 nov. 2017, 17:26
Salariaţii se vor bucura de o nouă minivacanţă. Ce angajaţi nu vor avea liber şi care sunt compensaţiile

Potrivit Codului muncii, adică actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații cu program obișnuit (luni-vineri) beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și pe 1 decembrie, Ziua Națională a României.

Citeşte şi HOROSCOP DECEMBRIE 2017 Mihai Voropchievici: Lună agitată, se pierd bani, se anunţă miscări sociale

În acest an, cele două zile libere vor pica joia și vinerea, ceea ce înseamnă că salariații se vor bucura de un weekend prelungit, de patru zile, care va începe joia viitoare și se va încheia duminică.

Totuși, acestea nu vor fi și ultimele zile din 2017 în care salariații se vor bucura de timp liber, în condițiile în care prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, vor pica lunea și marțea.

Angajatorul este cel care trebuie să acorde zilele libere, iar actul normativ amintit prevede posibilitatea stabilirii, prin intermediul contractului colectiv de muncă, a altor zile libere, în afară de cele prevăzute de lege. Important de știut este că atât liberele legale, cât și eventualele libere stabilite prin contractul colectiv nu pot fi incluse în durata concediului anual de odihnă.

Citeşte şi Minivacanţele de Sărbători: Încă trei weekend-uri prelungite, de Crăciun, Revelion şi Ziua Naţională

Compensațiile acordate celor ce muncesc în zilele libere legale

Potrivit Codului muncii, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie.

Continuarea pe avocatnet.ro.