The Sun: Infractorii români primesc acordul Justiţiei să vină în Anglia, iar legile UE nu ne permit să-i trimitem înapoi

Tabloidul britanic The Sun a publicat un articol în care susţine că justiţia română permite unor infractori sau persoane cercetate să plece din ţară, iar odată ajunşi în Anglia, aceştia nu pot fi trimişi înapoi în România, pentru că legile UE şi deciziile CEDO nu permit extrădarea într-o ţară unde nu există condiţii minime pentru deţinuţi.

24 oct. 2017, 11:26
The Sun: Infractorii români primesc acordul Justiţiei să vină în Anglia, iar legile UE nu ne permit să-i trimitem înapoi

Infractori români de toate categoriile – de la hoţi mărunţi la infractori de talie mare – primesc acordul justiţiei române să părăsească ţara sub control judiciar, scrie The Sun. Odată ajunşi în Anglia, aceştia nu mai pot fi trimişi înapoi acasă, pentru că legislaţia UE privind drepturile omului nu permite extrădarea într-o ţară care nu poate asigura condiţii decente în închisori.

Cotidianul britanic dă exemplul unui anume Cătălin Cioancă, traficant de ţigări, care a obţinut amânarea executării pedepsei pentru a putea participa la un târg de porumbei în Anglia. „Spre deosebire de porumbeii săi, Cioancă nu a mai zbirat acasă”, notează The Sun.

Ziarul dă şi exemplul unuia dintre patronii clubului Colectiv, George Alin Anastasescu, trimis în jucdecată în cazul incendiului care a dus la moartea a 64 de tineri. Şi lui i s-a permis să călătorească la Londra, iar acum nu se ştie unde este, potrivit ziariştilor britanici.

The Sun citează o sursă din Justiţie, care ar fi declarat: „Zeci de infractori şi suspecţi folosesc această portiţă. Justiţia română permite să se întâmple asta. Odată ce au primit permisiunea să zboare în Anglia, ei ştiu că avocaţii lor vor bloca extrădarea lor înapoi în România”.

Şi alte state membre UE sunt revoltate de această practică a României de a le trimite infractori, mai scrie cotidianul.

Ministerul britanic al Justiţiei a refuzat să comenteze deciziile date de Justiţia română. Aceeaşi poziţia a avută şi Parchetul General din România, potrivit The Sun.