Protest paşnic în Piaţa Victoriei: Zeci de mii de persoane au scandat „Demisia” şi „Hoţii”. Ludovic Orban s-a alăturat manifestaţiei

Câteva zeci de mii de oameni au protesat, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. Protestul s-a desfăşurat paşnic, oamenii au scandat „Demisia” şi „Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri. La manifestaţie  au fost şi membri PNL, printre care şi Ludovic Orban, iar circulaţia rutieră a fost restricţionată pe mai multe artere.

11 aug. 2018, 05:08

UPDATE. Protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului.

Protestul antiguvernamental de sâmbătă din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, zeci de mii de oameni cerând demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv. Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane – un bărbat care a tras de gardurile jandarmilor când aceştia voiau sa delimiteze spaţiul manifestaţiei, în jurul după-amiezii, un tânăr asupra căruia a fost găsit un cuţit şi un alt bărbat care a forţat dispozitivul forţelor de ordine.

UPDATE.  Câteva mii de persoane mai participă sâmbătă seara, în jurul orei 23,30, la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, majoritatea protestatarilor părăsind deja zona.

Unii dintre cei rămaşi în piaţă, în faţa Palatului Victoria, cântă la tobe şi dansează, în timp ce alţii suflă în vuvuzele.

Protestatarii continuă să scandeze lozinci împotriva Guvernului şi a PSD. Manifestanţii au început să părăsească Piaţa Victoriei încă din jurul orei 22,30.

UPDATE. Douăsprezece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din sâmbătă seară din Piaţa Victoriei din Bucureşti, două dintre acestea fiind transportate la spital, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Reprezentanţii instituţiei precizează că nu a fost vorba despre agresiuni, ci doar de probleme medicale, precum dureri toracice, ameţeli sau hipertensiune.

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, la protestul din Piaţa Victoriei au avut nevoie de îngrijiri medicale douăsprezece persoane. Dintre acestea, un tânăr de 20 de ani şi o femeie de 29 de ani au fost duşi la Spitalul Elias.

Reprezentanţii instituţiei precizează că nu a fost vorba de agresiuni, ci doar de probleme medicale, dureri toracice şi, respectiv, stare de ameţeli în cazul celor doi. Ceilalţi protestatari care au primit îngrijiri medicale la faţa locului au avut atacuri de panică, hipertensiune sau răni uşoare la mâini.

UPDATE. Zeci de mii de persoane în faţa Guvernului; oamenii strigă „Nu plecăm!”  Zeci de mii de persoane participă, sâmbătă seară, la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, protestatarii scandând „Nu plecăm!”.

Oamenii, care sunt strânşi atât în faţa sediului Guvernului, cât şi pe străzile laterale, au aprins de mai multe ori lanternele telefoanelor mobile, iar la un moment dat a fost înălţat şi un lampion.

De asemenea, pe faţada Palatului Victoria au fost proiectate mesaje prin care se cerea demisia Guvernului.

Protestatarii scandează „PSD – Ciuma roşie!”, „Demisia!”, „Jos Guvernul!” şi „România, trezeşte-te!”.

UPDATE – O persoană care a forţat dispozitivul de ordine, ridicată de jandarmi

Conform Jandarmeriei Bucureşti, o persoană care a forţat dispozitivul de jandarmi dinspre Iancu de Hunedoara a fost scoasă din mulţime şi dusă la secţia de poliţie.

UPDATE. La ora 21:00, peste 20.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, unde au aprins luminile telefoanelor.

Manifestanţii strigă „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii” şi „Demisia”, „Nu vă fie frică, românii se ridică” şi „Nu cedăm”, suflă în vuvuzele şi flutură steaguri. Unii dintre sunt chiar înfăşuraţi în drapele.

UPDATE. Peste 5.000 de oameni protestează sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. Protestul se desfăşoară paşnic, oamenii scandează „Demisia” şi „Nu vă fie frică, românii se ridică”, suflă în vuvuzele şi agită steaguri. La manifestaţie sunt şi membri PNL, printre care şi Ludovic Orban, iar circulaţia rutieră este restricţionată pe mai multe artere. Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor, transmite News.ro.

Manifestaţia se desfăşoară paşnic, iar printre cei peste 5.000 de oameni care scandează împotriva Executivului se află şi copii, alături de părinţii lor, dar şi politicieni, precum liderul PNL Ludovic Orban.

Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor.

Oamenii strigă „Demisia”, „Nu vă fie frică, românii se ridică” şi „Nu cedăm”, suflă în vuvuzele şi flutură steaguri. Unii dintre sunt chiar înfăşuraţi în drapele. Circulaţia rutieră este restricţionată în zona Guvernului.

UPDATE. Mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti care trec prin Piaţa Victoriei circulă pe trase deviate începând cu ora 18:30, informează RATB pe Twitter.

„De la ora 18:30, având în vedere restricţiile de trafic din Piaţa Victoriei, mijloacele de transport RATB vor circula pe trasee deviate”, scriu reprezentanţii companiei.

Este vorba despre autobuzele liniilor 300, 362, 381, 783 şi linia turistică.

UPDATE. Aproximativ 1.000 de persoane se află sâmbătă seara, în jurul orei 18,30, la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, în zonă fiind restricţionată circulaţia rutieră pe bulevardele Kiseleff, Iancu de Hunedoara şi Calea Victoriei.

Protestatarii sunt dotaţi cu steaguri tricolore, precum şi ale SUA, Marii Britanii, Scoţiei, Canadei, Belgiei şi Spaniei. Ei suflă în vuvuzele.

În zonă sunt desfăşurate şi efective de jandarmi, ale Poliţiei şi echipaje SMURD. Oamenii scandează „Demisia”, „PSD ciuma roşie” şi suflă în vuvuzele.

UPDATE. Poliţia a închis bulevardul Iancu de Hunedoara şi Soseaua Kiseleff.

UPDATE. Jandarmeria Capitalei a anunţat, sâmbătă, că un cuţit a fost găsit asupra unui tânăr aflat în zona Pieţei Victoriei, unde se desfăşoară un nou protest.

„În jurul orei 16,00 pe trotuarul din zona Muzeului Antipa, la controlul corporal asupra unui tânăr de 18 ani a fost găsit un cuţit. Tânărul a fost condus la secţia de poliţie pentru continuarea verificărilor”, au precizat reprezentanţi ai Jandarmeriei Capitalei.

Conform aceleiaşi surse, un alt bărbat care s-a comportat violent cu forţele de ordine, nemulţumit de măsurile de protecţie şi delimitare a spaţiului în care are loc protestul, a fost condus la secţia de poliţie şi sancţionat cu amendă de 500 de lei.

Protestul a început încă de dimineaţă, la această oră fiind deja câteva zeci de persoane.

La un moment dat au existat şi incidente între protestatari şi jandarmi. Când forţele de ordine au început să monteze garduri de protecţie în jurul manifestanţilor, câţiva dintre aceştia au început să le dărâme, trăgând de ele. Jandarmii au intervenit, punându-l la pământ pe unul dintre ei, care va fi dus la secţia de poliţie pentru indentificare şi pentru a fi luate măsurile care se impun.

Pe tot parcursul acestor incidente, protestatarii din Piaţa Victoriei le-au strigat jandarmilor „Criminalilor” şi „Hoţilor”.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească.

Citeşte şi MITING DIASPORA. Violenţe în Piaţa Victoriei, 440 de oameni au avut nevoie de îngrijiri. Iohannis condamnă brutalitatea jandarmilor

Jandarmerie: Şi la protestele de sâmbătă seară pot apărea persoane agresive care să încerce deturnarea manifestaţiei, protestatarii paşnici să facă un pas în spate, aseară au fost folosiţi ca scut de protecţie de către huligani

Jandarmeria susţine că şi la protestele anunţate pentru sâmbătă seară pot apărea persoane agresive care să încerce deturnarea manifestaţiei. El a ţinut să le mulţumească „celor care au fost receptivi la mesajelejandarmilor, la avertizările făcute, că au înţeles rolul jandarmilor în stradă”.

„Pe Facebook se anunţă şi pentru astăzi proteste, însoţite, la fel, de mesaje care incită la violenţă. Pe parcursul zilei continuăm să îi avertizăm pe cei care participă la aceste proteste să fie receptivi la ceea ce le transmitem pentru că se expun unor riscuri. Există posibilitaea, având în vedere aceste acţiuni din mediul online, apariţiei acestor persoane agresive care să încerce din noi deturnarea evenimentelor din spaţiul public”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, potrivit news.ro.

El le-a cerut celor care doresc să participe în mod civilizat la proteste să se delimiteze de acei protestatari violenţi şi „să lase spaţiul necesar acţiunii jandarmilor, să facă pasul înapoi atunci când li se cere acest lucru întrucât vineri seară oameni civilizaţi, oameni paşnici au fost folosiţi ca scut de protecţie în spatele cărora au fost aceşti huligani care au produs actele de violenţă”.

De asemenea, reprezentantul jandarmeriei Bucureşti le-a cerut celor care vor s participe la protest să evitte să vină cu copii în piaţă şi sau cu alte „categorii de persoane vulnerabile” întruct în urma acestor acţiuni „pot cădea victime şi pot avea de suferit”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti a ţinut să le mulţumească „celor care au fost receptivi la mesajelejandarmilor, la avertizările făcute, că au în’eles rolul jandarmilor în stradă”.

„Intenţiile noastre au fost exprimate de la bun început, şi anume că ne dorim ca lucrurile să rămână într-un registru cât se poate de civilizat şi nu vom tolera niciun fel de acţiuni care să pună în pericol siguranţa persoanelor şi ordinea publică”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.