Vulcanul Etna din Italia a înregistrat explozii puternice. Autorităţile sunt în alertă maximă

Nivelul de vigilenţă în jurul vulcanului Etna a fost ridicat de la ''verde'' la ''galben'', a anunţat miercuri Protecţia civilă italiană, în condiţiile în care colosul a înregistrat în cursul dimineţii explozii puternice, relatează AFP.

05 sept. 2018, 19:02
Vulcanul Etna din Italia a înregistrat explozii puternice. Autorităţile sunt în alertă maximă

Ridicarea nivelului de vigilenţă intervine totuşi ca urmare a unei reuniuni de la sfârşitul săptămânii trecute, după raportarea unei serii de fenomene la vârful vulcanului.

Prin această măsură, supravegherea se intensifică şi este instaurat un canal de comunicare constant între comunitatea ştiinţifică şi Protecţia civilă.

„Independent de fenomenele vulcanice locale, vulcanul se află într-o situaţie de dezechilibru potenţial”, a avertizat Protecţia civilă într-un comunicat.

Etna, cu o înălţime de 3.300 de metri, este cel mai important vulcan activ din Europa, cu erupţii frecvente, înregistrate de peste 2.700 de ani.

Ultima fază eruptivă a fost raportată în primăvara lui 2017, iar o erupţie majoră a avut loc în iarna 2008/2009.

La sfârşitul lunii martie, un studiu publicat în revista Bulletin of Volcanology a dezvăluit că Etna alunecă foarte lent spre Marea Mediterană, într-un ritm constant de 14 milimetri pe an.