1 APRILIE, ZIUA PĂCĂLELILOR: De ce trebuie făcute farsele până la prânz

1 APRILIE. Se presupune că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în apusul Europei, la jumătatea secolului al XVI-lea. Ipoteza, acceptată de majoritate, susține că originea zilei de 1 aprilie are legătură cu schimbarea calendarului gregorian.

31 mart. 2014, 06:36
1 APRILIE, ZIUA PĂCĂLELILOR: De ce trebuie făcute farsele până la prânz

1 APRILIE. În vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sărbătorită la 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în anul 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut inițial probleme de a se obișnui cu sărbătorirea noului an pe 1 ianuarie. Un timp, s-a menținut obiceiul ca la 1 aprilie să se trimită prietenilor apropiați și rudelor, felicitări de Anul Nou. Pe măsura trecerii timpului, felicitările au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

În Franța, păcăliții au fost numiți ”Poisson d’Avril” (”pește de aprilie”), datorită faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor” sau legat de obiceiul de a prinde o hârtie în formă de pește, pe spatele cuiva. Și în Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate. În Spania, celor păcăliți în această zi li se atribuie epitetul de „nătărăi”. Englezii au început să sărbătorească ”April Fools Day” (Ziua nebunilor, a păcălelilor) abia prin secolul al XVIII-lea, după ce au importat-o de la germani, cu un veac mai devreme. În Scoția, 1 aprilie este considerată „ziua cucului” (”cuckoo” sau ”gowk”), această pasăre fiind prima care vestește începutul primăverii; japonezii consideră această zi ca „ziua păpușilor”, sau ziua bucuriei celor mici, cărora le oferă în dar păpuși. Americanii, care nu pierd nici ei un prilej bun să se amuze, au denumit prima zi a lui aprilie tot ”April Fools Day”, iar cea mai răspândită glumă este legatul șireturilor sau înlocuirea zahărului cu sare.

La români, Ziua păcălelilor s-a împământenit prin secolul al XIX-lea. Tradiția spune că păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Cele care trec de ora 12 vor aduce ghinion păcăliciului. Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea și ei ghinion. Se mai spune că atunci când o fată frumoasă reușește să păcălească un băiat, acela trebuie să o ia de nevastă sau măcar să fie prietenul ei. Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar este bine să se ferească de jocurile de noroc, care le pot ruina viața.