1 Decembrie. Google sărbătorește printr-un doodle special Ziua Națională a României. Țara noastră sărbătorește 103 ani de la Unire!

Și în acest an Google face o surpriză românilor și celebrează Ziua Națională printr-un Doodle cu totul și cu totul special, având drept vedetă drapelul țării noastre.

01 dec. 2021, 09:47
1 Decembrie. Google sărbătorește printr-un doodle special Ziua Națională a României. Țara noastră sărbătorește 103 ani de la Unire!

1 Decembrie. Astăzi celebrăm 103 ani de la Marea Unire. 1 Decembrie 1918 este însă mult mai mult decât Unirea Transilvaniei cu România prin „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia”.

1 Decembrie. Google sărbătorește printr-un doodle special Ziua Națională a României. Țara noastră sărbătorește 103 ani de la Unire!

 

La 5/18 noiembrie 1918, manifestul ″Către popoarele lumii″⁣, tipărit în română, franceză și engleză, a fost lansat de Marele Sfat Național din Transilvania. Manifestul dezvăluia opresiunea exercitată de clasa stăpânitoare a poporului maghiar și refuzul guvernului de la Budapesta de a recunoaște poporului român dreptul la autodeterminare și aducea la cunoștință opiniei publice internaționale poziția românilor.

A urmat lansarea, la 7/20 noiembrie, a Manifestului privind convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, care începea cu cuvintele ″Istoria ne cheamă la fapte″⁣: ″În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor (…) națiunea romana din Ungaria și Transilvania are să-și spună cuvântul sau hotărâtor asupra sorții sale și acest cuvânt vă fi respectat de lumea întreagă″⁣, potrivit lucrării ″Istoria românilor″⁣ (vol. VII, tom ÎI, Editura Enciclopedică, 2003).

Consiliul Național Român Central s-a întrunit la 9/22 noiembrie 1918 și a adoptat o Nota Ultimativă care cerea guvernului maghiar ″puterea de guvernare asupra teritoriilor locuite de romani în Ardeal și Țara Ungurească″⁣. Răspunsul era așteptat până la 12 noiembrie.

Tratativele între delegația Consiliul Național Român Central și cea a Consiliului Național Maghiar au avut loc la Arad, intre 13 și 15 noiembrie. Partea maghiară a propus că Transilvania să rămână în continuare în cadrul Ungariei, sub forma unui guvernământ românesc autonom, reprezentat în guvernul maghiar. Datorita acestei poziții, tratativele au eșuat, notează aceeași lucrare.

În acest context, Consiliul Național Român Central, prin Vasile Goldiș, a declarat că ″națiunea română pretinde cu tot dreptul deplina să independența de stat și nu admite că acest drept să fie întinat prin rezolvări provizorii″⁣. Consiliul Național Român Central a stabilit legături cu forurile politice de la Iași, unde se refugiase guvernul român și familia regală, și a trecut la organizarea adunării care să confirme voință de unire a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

Primul 1 Decembrie că Zi Națională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în București cât și în majoritatea orașelor din întreagă tara au loc parade militare și sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar și alte manifestări.

Citește și: Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională. România sărbătoreşte în pandemie 103 ani de la Marea Unire