1 din 4 femei din România, agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă. Duminică, marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”

1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin odată în viață. 25% din omoruri au avut loc în familie în 2015 (conform datelor Ministerului Public). 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei. Doar 34 de agresori au fost condamnați definitiv în anul 2016, în raport cu 18.683 de fapte de violență în familie sesizate (infracțiuni conform art. 199, Cod Penal). Sâmbătă, 14 octombrie, în București, are loc marșul "Împreună pentru siguranța femeilor".
Roxana Gagiu
10 oct. 2017, 11:45
1 din 4 femei din România, agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă. Duminică, marşul

În fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancționate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenţei în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate. Sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor organizează sâmbătă, 14 octombrie, în București, marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”. Participanții sunt așteptați începând cu ora 15, în Piața Universității la ieșirea dinspre parcul Colțea, de unde vor porni în traseu spre Piața Victoriei, via Piața Romană.

Marșul, aflat la a treia ediție, se va desfășura anul acesta sub sloganul „Nu ești singură” pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu femeile supraviețuitoare ale violențelor sexiste.

Organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra gravității fenomenului violenței cu care se confruntă femeile din România:

  • 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin odată în viață (Studiul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale 2014);
  • 25% din omoruri au avut loc în familie în 2015 (conform datelor Ministerului Public);
  • 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei;
  • doar 34 de agresori au fost condamnați definitiv în anul 2016, în raport cu 18.683 de fapte de violență în familie sesizate (infracțiuni conform art. 199, Cod Penal).

Organizațiile neguvernamentale solicită autorităților publice să ia măsuri concrete care să reducă incidența actelor de violență, să crească numărul de acte raportate și soluționate în instanțe și să se îmbunătățească asistența:

  • Să modifice de urgență legislația astfel încât să existe ordinul de protecție provizoriu, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă.
  • Să modifice de urgență Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea;
  • Să se sesizeze din oficiu în cazul violenței împotriva femeilor pentru un număr de zile de îngrijiri medicale corespunzător realităților trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent.
  • Să existe personal specializat pentru cazurile de violență împotriva femeilor, care să țină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.
  • Să se înființeze centre specializate pentru cazurile violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.
  • Să se sesizeze din oficiu atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore;
  • Să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiția şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere şi să raporteze agresiunea.
  • Să transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește violența asupra femeilor și să includă în educație noțiuni despre egalitatea de gen și pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
  • Să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

Pentru a susține cauza, persoanele interesate pot transmite un mesaj video, foto sau scris, prin care să condamne violența împotriva femeilor. Mesajul poate fi postat cu hashtag-urile #STOPVIF și #NuEstiSingura sau pe pagina Facebook a Marșului – Împreună pentru siguranța femeilor!

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Solidaritate cu supraviețuitoarele violenței!

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”