Veste proastă pentru români. De la 1 ianuarie 2021 cresc tarifele la energia electrică

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) urmează să crească tarifele de distribuție valabile, de la 1 ianuarie 2021, pentru cei opt operatori care livrează electricitate consumatorilor. Proiectele au fost deja puse în dezbatere publică.

09 dec. 2020, 18:59
Veste proastă pentru români. De la 1 ianuarie 2021 cresc tarifele la energia electrică

Tarifele de distribuție contează pentru circa 30% din prețul final plătit de consumatori pentru energia electrică și urmează a fi între 157,18 lei / MWh la E-Distribuție Muntenia (ENEL) și 206,35 la Distribuție Energie Oltenia (CEZ). Creșterea tarifelor de distribuție este suficient de mare ca să se simtă în factura finală, mai ales în cazul CEZ și al filialei Transilvania SUD a Electrica, chiar dacă ar rămâne neschimbate a celelalte componente ale prețului final pentru consumator.

De la 1 ianuarie 2021 cresc tarifele la energia electrică

Majorarea tarifelor de distribuție ar putea duce la scumpiri ale facturii finale cu până la maximum 2,5%, dacă restul componentelor prețului (dacă prețul electricității și tarifele de transport) ar rămâne constante.

ANRE explică majorarea tarifelor prin recunoașterea costurilor previzibile în 2021: „Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”.

Piaţa de energie electrică se va liberaliza de la 1 ianuarie. Măsura vizează şase milioane de români

Circa 6 milioane de consumatori care nu au ales piața concurențială vor putea să o facă, sau să accepte prețurile modificate ale furnizorilor actuali, denumiți „de ultimă instanță”, informează cursdeguvernare.ro.

Îmn aceste condiţii, diferențele prețurilor liberalizate ar putea să fie sau nu semnificative, în funcție de intensitatea campaniilor de atragere de clienți noi, dar nu foarte mult dacă procesul se va desfășura ca în cazul liberalizării pieței gazelor, în care distribuitorii și-au păstrat clienții, iar diferențele pentru a atrage clienți mari nu au fost convingătoare pentru marea majoritate a consumatorilor casnici.

De menţionat că, în principiu, creșterea prețului la energie atrage după sine un val de scumpiri în toate domeniile.


loading...
Partenerii noștri