1 Martie, pe scena ICR Londra – un artist de talie internațională, Andrei Cavassi

Institutul Cultural Roman de la Londra omagiază sărbătoarea Mărțişorului, avându-l ca invitat, în data de 1 Martie, de la ora 19:00, pe carismaticul Andrei Cavassi, violoncelist cu o carieră internațională de excepție.

28 feb. 2023, 18:09
1 Martie, pe scena ICR Londra – un artist de talie internațională, Andrei Cavassi

Recitalul violoncelistului constituie o premieră atât pentru artist cât şi pentru rețeaua institutelor culturale din străinatate, anume de a concerta, respectiv, de a găzdui un astfel de recital pe scena unei instituții de cultură cu recunoaştere internațională. Andrei Cavassi face parte din categoria muzicienilor care te cuceresc de la primele acorduri. Cu o statură impetuoasă, aproape atletică, muzicianul şi-a desăvârşit cariera concertând pe 3 continente, de la Berliner Philarmonie şi Teatro Colon în Buenos Aires până la Blue Note în Tokyo şi Pirelli în Milano fiind câștigătorul medaliei de aur la concursul internațional de interpretare de la Vienna (2020).

Andrei Cavassi s-a născut într-o familie cu o bogată tradiție artistică, fiind a 4-a generație de artişti din familia sa. Moştenind o puternică chemare artistică, Andrei a  studiat  la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală, la Luxemburg, unde a urmat masterclass-ul Mariei Kliegel, apoi la Zürich şi la Hamburg. După terminarea studiilor, a cântat în Orchestra Filarmonică George Enescu şi în Orchestra Naţională Radio, concertând apoi în toată lumea.

“Mereu mi-au placut ascocierile dintre vechi si nou…consider ca muzica mea este ingredientul perfect.”, spune Andrei, de altfel, talentul său fiind  acela de a transpune publicul într-o călătorie care îl va ține fără suflare încă de la primele atingeri ale corzilor.

Catinca Maria Nistor, director al ICR Londra declara: “Ȋmi doream de mult să-l putem invita pe Andrei la ICR Londra. Ma bucur că toate demersurile mele au condus, într-un final, la includerea acestui recital în programul nostru. Andrei Cavassi e un artist de exceptie, face parte din vârfurile generației lui de creatori. Urmăresc îndeaproape fenomenul muzical şi, în mod special, artiştii români care au facut performanta în Marea Britanie şi nu numai, tocmai pentru ca doresc ca ICR Londra sa fie un loc al Excelenței, un nod strategic cultural în aceasta parte a lumii, în care românii să fie cunoscuți şi recunoscuți pentru talentul lor. Muzica lui Andrei are o conotație aparte, reiterez gandurile lui Andrei şi mă alătur cu bucurie visului lui… “vreau ca prin muzica mea să îi fac pe oameni să viseze la o lume mai bună, o lume în care visurile se implinesc”.

Andrei Cavassi s-a stabilit  în Japonia în anul 2010, venind deseori să concerteze în Europa. “Experienţa de a cânta şi de a lucra zilnic cu artişti japonezi de un nivel tehnic foarte ridicat m-a schimbat fără îndoială în bine şi am avut parte de multe momente de neuitat…”

Andrei Cavassi a produs mai multe evenimente culturale printre care: concerte în cadrul Tokyo Olympics în parteneriat cu primăria din Tokyo , Unplugged by Andrei Cavassi (100 de ani de relații diplomatice România – Japonia, evenimente pentru Harry Winston Tokyo.

De asemenea, a performat la TIFF 2021 împreună cu Sergei Polunin cât şi la Premiile Gopo 2021, ambele în România. A apărut în Elle Magazine, Harper’s Bazar, Tokyo TBS Television, Rock FM, Luxury Magazine, Business Magazine, Kanal D Television, Smart FM, Tokyo NHK Television, Bravo! Magazine, We Love Music, Romanian National Television, Antena 1 Television, A List Magazine, Viva Magazine, Digi 24 Television, Aleph TV, TIFF, ProTV.

Programul recitalului Andrei Cavassi de la ICR Londra include lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, continuând cu Mocirița sau Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu, până la Ave Maria sau la piese de Aerosmith, Coldplay și Trooper.