10 decese noi confirmate cu gripă, în prima săptămână din 2024. Rafila: Este prioritară prezentarea la medicul de familie

Numărul de cazuri de gripă înregistrat în România în acest sezon este mai mic faţă de cel de anul trecut, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. În prima săptămână din ianuarie 2024 s-au raportat 10 decese noi de gripă.

11 ian. 2024, 15:58
10 decese noi confirmate cu gripă, în prima săptămână din 2024. Rafila: Este prioritară prezentarea la medicul de familie
Ce riscă persoanele care fac Covid şi gripă

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis că în săptămâna 1 – 7 ianuarie au fost raportate 72.734 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 29,3% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (102.884) şi cu 35% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (53.870).

În acelaşi interval s-au înregistrat 4.168 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.629 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 3.296 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 37 judeţe, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.196) şi în judeţele Prahova (332), Constanţa (292), Timiş (255), Cluj (236) şi Galaşi (206).

De asemenea, s-au înregistrat 25 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 10 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 31 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Conform INSP, în intervalul 1 – 7 ianuarie s-au înregistrat 167 cazuri de gripă confirmată de laborator (32 cu virus gripal AH1, 10 cu virus gripal AH3, 123 cu virus A nesubtipat şi 2 cu virus gripal B).

Citește și: Medicii din București amenință cu greva generală în plin sezon al virozelor și gripei. Lider SANITAS: ”Suntem epuizaţi de muncă, în timp ce alţi bugetari nici nu s-au întors din vacanţe”. Reacţia ministrului Rafila

De la începutul sezonului au fost raportate 521 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 81 cazuri cu virus gripal AH1, 53 cazuri cu virus gripal AH3, 9 cazuri cu virus gripal B, 378 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 12 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 7 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 3 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

Au fost comunicate 10 decese noi confirmate cu virus gripal. Până în prezent au fost comunicate 16 decese confirmate cu virus gripal: 10 tip A, subtip H1, 3 tip A, subtip H3 şi 3 tip A, nesubtipat (din care o co-infecţie cu SARS-CoV-2).

Până la data de 7 ianuarie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.048.327 persoane vaccinate antigripal, din care 1.024.812 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

 

Rafila, despre cazurile de gripă: E prioritară prezentarea la medicul de familie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că în cazul în care o persoană prezintă simptome de gripă este prioritară prezentarea la medicul de familie, pentru evitarea aglomerării camerelor de gardă.

Citește și: Ministerul Sănătății face recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii la redeschiderea școlilor

„Sunt mai puţine, în continuare sunt mai puţine cazuri decât anul trecut. Important este să înţeleagă toată lumea că prezentarea la medicul de familie este prioritară, la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe doar pentru persoanele care au cazuri mai complicate, care prezintă comorbidităţi, mai ales că aşteptarea prelungită la unităţile de primiri urgenţe nu este indicată, iar dacă e vorba de o formă uşoară sau medie, evident, aşteptarea va fi mai lungă, pentru că în primă fază sunt consultaţi, sunt evaluate persoanele care au cazuri grave, nu neapărat de gripă, dar pot să fie şi alte tipuri de patologie. E o situaţie care se întâmplă peste tot în Europa. Am văzut o situaţie similară şi în Franţa, există supraaglomerări la nivelul camerelor de gardă, dar indicaţia noastră este să fie contactat medicul de familie”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Sănătăţii a punctat că este importantă evitarea antibioticelor, întrucât acestea nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii.

„Medicaţia care se administrează în cazul virozelor respiratorii să fie recomandată de medic, să se evite antibioticele, pentru că nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii”, a spus Rafila.