10 motive pentru care suntem ciupiți de țânțari. Dacă ți se pare că ești ținta ciupiturilor mai des decât alte persoane, iată explicația

Iată motivele pentru care suntem ciupiți de țânțari. Cum își aleg aceștia „victimele” și ce poți face pentru a scăpa de ei.

03 iun. 2023, 13:15
10 motive pentru care suntem ciupiți de țânțari. Dacă ți se pare că ești ținta ciupiturilor mai des decât alte persoane, iată explicația
De ce ești ciupit mai des de țânțari

A venit vara, iar o dată cu ea și țânțarii. Dacă ți se pare că ești victima ciupiturilor destul de des, iată câteva motive care ar purtea explica acest lucru, potrivit csid.ro.

Lipsă de vitamina B1

Persoanele care nu mănâncă ouă, orez, sparanghel, ficat, semințe de floarea-soarelui, fructe în coajă lemnoasă și cartofi, alimente bogate în vitamina B1, riscă să fie ținta preferată a țânțarilor. Acesată vitamină modifică mirosul corporal, eliminându-se prin urină și transpirație și ține la distanță țânțarii.

Citește și: Cum să scapi de mușcătura țânțarilor. Trucuri simple care te ajută să îi ții la distanță

Culorile închise, preferate de țânțari

Specialiștii de la Universitatea Florida spun că țânțarii sunt atrași de culorile închise, cum ar fi negru, albastru, roșu sau bleumarin. Cei care se îmbracă în aceste culori vor fi atacați de țânțari cu siguranță. Este recomandat să purtăm haine albe, galbene, roz sau verde deschis, care sunt perfecte pentru evitarea insectelor.

Genele

Unii oameni sunt predispuși genetic să fie înțepați de aceste insecte. Conform unei cercetări publicate în Jurnalul Infections, Genetics and Evolution persoanele purtătoare de gena HLA (Human Leukocye Antigen) au un miros corporal diferit, respingător, care atrage insectele.

Grupa de sânge

Studiile afirmă că persoanele care au grupa sanguină 0 e mai probabil să fie înțepate de țânțari. Totuși, există voci care contrazic această ipoteză, în condițiile studiului pe un eșantion numeric redus.

Parfum

Țânțarii sunt atrași de nectarul florilor, așa că mirosurile florale vor fi un punct slab al acestora. Este important să reducem cantitatea de parfum dacă vrem să evităm ciupiturile acestora.

Picioare urât mirositoare

Persoanele cărora le miros picioarele neplăcut sunt mai predispuse la înțepăturile de insecte deoarece bacteriile responsabile de apariția mirosului atrag țânțarii.

Alcoolul

Țânțarii sunt atrași de mirosul alcoolului. Cauzele sunt încă necunoscute, dar este cunoscut faptul că acolo unde este alcool sunt și țânțari.

Citește și: Cele mai simple metode ca să scapi de țânțari. Cât de periculoase sunt muşcăturile şi cum se tratează

Ești gravidă

Țânțarii sunt atrași de femeile gravide din cauza transpirației abundente și a respirației îngreunate ale acestora.

Alimentație

Persoanele care mănâncă usturoi sau banane au o respirație atrăgătoare pentru aceste insecte, deoarece țânțarii își foloesc simțul olfactiv pentru a ne găsi. Cu cât mirosul este mai puternic, cu atât ne vor găsi mai ușor.

Transpirație

Persoanele care transpiră excesiv sunt una dintre țintele preferate ale țânțarilor. Atunci când transpiri, corpul secretă o substanță chimică numită acid lactic, care atrage insectele.