105 ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca. La Prislop, cel mai mare pelerinaj

Pe 29 septembrie, creştinii vor comemora prin slujbe împlinirea a 105 ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca. La mănăstirea Prislop va avea loc cel mai mare pelerinaj la mormântul Sfântului Ardealului.

25 sept. 2015, 13:50
105 ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca. La Prislop, cel mai mare pelerinaj

Fenomenul Arsenie Boca creşte în magnitudine pe zi ce trece. Milioane de români cer din ce în ce mai insistent ca părintele să fie canonizat. Cei mai mulţi dintre credincioşii care îl vor sfânt nu înţeleg de ce Biserica nu-i grăbeşte canonizarea. Deşi cu siguranţă Biserica are raţiunile ei atunci când canonizează pe cineva, ar trebui ca şi vocea poporului să fie un factor important în luarea deciziei de a îmbogăţi calendarul ortodox cu un nou nume: Arsenie Boca.

Citeşte şi Studiu: Peste 90% dintre români au auzit de Arsenie Boca. Jumătate dintre ei cred că ar trebui canonizat

Indiferent de deciziile Bisericii Ortodoxe oamenii caută să ajungă peste tot pe unde a trăit şi a lăsat pilde monahul. Despre copilăria sa în satul Vaţa de Sus din Munţii Zărandului părintele a vorbit el însuşi foarte puţin. Din actele copilului Zian Vălean Boca rezultă că s-a născut în localitatea Vaţa de Sus din comitatul Hunedoara, însă, cătunul unde a locuit până când a plecat la şcoală, este cocoţat la 1.000 de metri altitudine departe de vatra satului. Din nefericire pentru posteritate, în actualul sat Vaţa de Sus nu mai există decât o rudă îndepărtată a părintelui, tuşa Rusalina, care-i este un fel de nepoată prin alianţă.

Femeia mai păstrează câteva amintiri despre părintele Arsenie Boca în anii prigoanei comuniste. Pe când acesta era arestast, tuşa Rusalina şi soţul ei au trăit un moment unic, dar pe care l-au înţeles mult mai târziu. Deşi era închis în temniţele comuniste, părintele Arsenie a apărut în chip straniu la o stână vecină cu casa părinţilor săi.

Citeşte şi: Destin schimbat de PUTEREA părintelui Arsenie Boca. O femeie povesteşte cum a fost vindecată

Arsenie Boca avea o cultura inimaginabila. Stia medicina, matematica, fizica, filosofie, toate la nivel academic. Paradoxal pentru unii, in toate aceste stiinte parintele Arsenie il gasea pe Dumnezeu, infinit creatorul. De aceea era imposibil sa-l invingi cu argumente din orice domeniu ar fi venit ele.

Printre alte insusiri demne de romanele stiintifico-fantastice, Arsenie Boca se putea invalui, atunci cand dorea, intr-o mantie de invizibilitate stranie. Numai unii alesi de parintele Arsenie nu-l vedeau, desi se uitau la dansul. Acest lucru i s-a intamplat chiar staretului Ghelasie, la inmormantarea mitropolitului Mladin.

Parintele Arsenie a fost si la inmormantarea mitropolitului Mladin. Eu ma vazusem cu parintele Arsenie de zece ori pana la inmormantare si, ei, ganditi-va ca la inmormatarea mitropolitului, care a fost la sambata, parintele Arsenie o venit si o stat langa mine si eu nu l-am recunoscut. Şi l-am vazut cum s-a inchinat, cum s-a dus la sicriu, avea ochelari, nu era imbracat calugar, s-a inchinat catre Antonie Plamadeala. Şi eu eram in grupul de studenti care canta si Înaltul Antonie i-a zis sa stau acolo si eram acolo atent si vine parintele si nu am fost atent si se pune langa mine. Si ma intreaba cine e ala …. Toata slujba m-a intrebat asa cine e ala si eu ma tot gandeam cine e batranul asa de imi tulbura toata slujba ca dupa ce o terminat slujba sa se îmbulzeasca lumea peste mine. Ce ati vorbit cu parintele Arsenie. Eu nu l-am vazut. Cum de eu nu l-am vazut. Asa am patit eu cu parintele”, povestea un ucenic de-al părintelui.

Persecutat de securitate, intemnitat in multe inchisori comuniste, obligat sa renunte la preotie, parintele Arsenie a stiut dintotdeauna ca misiunea divina inceputa in timpul vietii se va desavarsi si va capata mai multa putere odata cu trecerea lui la cele vesnice. Nu de putine ori le spunea ucenicilor sai sa nu uite sa-I ceara ajutorul atunci cand nu va mai fi pe pamant.

Astazi, la Prisolop, parintele Arsenie Boca a devenit un adevarat fenomen. Mii de credinciosi se duc zilnic la mormantul sau si foarte multi dintre ei susti ca li s-au intamplat adevarate miracole. Staretul Ghelasie, ucenic al parintelui Arsenie, crede cu tarie ca momentul in care parintele arsenie va fi canonizat se apropie, insa acest lucru se va intampla numai cand insusi parintele Arsenie Boca va hotari.