11 localnici salvatori ai victimelor accidentului aviatic din Apuseni vor primi crucea arhiepiscopală

Unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic, între care Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu, cei care au ajuns primii la epava avionului, vor primi crucea arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

23 ian. 2014, 14:42
11 localnici salvatori ai victimelor accidentului aviatic din Apuseni vor primi crucea arhiepiscopală

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, a decis să acorde localnicilor care au căutat şi au găsit victimele avionului prăbuşit în Apuseni crucea arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincţie pe care arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului.

În total vor primi distincţia 11 persoane, localnici din Horea care au participat la căutarea şi găsirea victimelor avionului prăbuşit în zonă, informează Mediafax.

Printre persoanele care vor primi distincţia se numără Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu, localnicii care au ajuns primii la epava avionului, dar şi secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, şi pădurarul Nicolae Oneţiu. Toţi cei care vor primi crucea arhiepiscopală sunt simpli localnici din Horea, Petreasa, Dârleşti şi Zânzeşti.

VEZI ŞI FOTOGRAFIA ANULUI: Semnul care a prevestit ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni

Salvatorii vor primi distincţiile la Catedrala Reîntregirii, la finalul liturghiei de duminică.

De asemenea, în cadrul slujbei se va rosti o rugăciune de pomenire pentru pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic.

Totodată, IPS Irineu a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor morţi în accident şi de „iubire frăţească şi întărire” pentru supravieţuitori.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.