12 membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi de procurori

Un număr de 12 membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi de procurorii bucureşteni, marţi seară, în urma audierilor dintr-un dosar de cămătărie, spălare de bani, şantaj şi tâlhărie.

15 mai 2013, 05:07
12 membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi de procurori

Iniţial, procurorii au reţinut nouă persoane, dispunând ulterior aceeaşi măsură preventivă faţă de alţi trei membri ai grupărilor, potrivit Mediafax.

Membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost duşi marţi la audieri în urma unor percheziţii la 40 de adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Dâmboviţa. Percheziţiile au fost făcute într-un dosar în care Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în cursul lunii mai, începerea urmăririi penale faţă de 17 persoane, pentru cămătărie, spălare a banilor, şantaj şi tâlhărie.

Citeşte şi Percheziţii la membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică, suspectaţi de cămătărie şi şantaj

Activitatea infracţională a constat, în principal, în acordarea de împrumuturi cu camătă, respectiv sume mari de bani (de nivelul miilor, zecilor şi chiar sutelor de mii de euro) pentru perioade scurte de timp (dobânda depăşind în unele situaţii suma împrumutată), către persoane care practică jocuri de noroc la cazinouri, iar în cazurile în care sumele nu erau restituite la termen învinuiţii exercitau presiuni (inclusiv ameninţări cu acte de violenţă fizică) în acest sens„, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei şi Poliţiei Române.

Potrivit unor surse din Poliţie, printre cei ridicaţi, marţi dimineaţă, de anchetatori sunt Aurel, Emil şi Costel Răducanu, cunoscuţi în lumea interlopă ca „fraţii Caran”, şi pe Licuţă Udilă, liderul clanului Vancică.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au sigilat pentru verificări aproximativ zece autoturisme de lux care ar fi fost lăsate gaj de persoanele care împrumutau bani de la aceştia. Unele dintre maşinile indisponibilizate de anchetatori erau conduse de cămătari şi au dat de bănuit în momentul în care poliţiştii şi procurorii au constatat că acestea nu le aparţineau lor, ci altor persoane, au precizat sursele citate.

Membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică mergeau aproape în fiecare seară la cazinouri, fiind consideraţi de angajaţi „de-ai casei”, şi împrumutau bani cu dobânzi care ajungeau până la 250 la sută, potrivit procurorilor Parchetului Capitalei.

Odată ce clienţii în cauză se aflau în pierdere, cămătarii le puneau la dispoziţie sumele de bani solicitate, urmând ca acestea să fie, ulterior, restituite împreună cu dobânda impusă (camătă)„, s-a arătat într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei şi Poliţiei Române.

Citeşte şi Nouă membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică au fost reţinuţi

Membrii grupărilor au obţinut sume uriaşe din cămătărie, Costel Caran reuşind să-şi construiască o vilă care l-a costat aproximativ 1,6 milioane de euro, au declarat marţi surse din Poliţie.

Potrivit anchetatorilor, persoanele împrumutate de membrii grupărilor Caran, Duduianu şi Vancică erau ameninţate frecvent să dea înapoi banii primiţi şi „dobânda” aferentă prin expresia „se va pune capăt prieteniei”, ce arăta că sunt dispuşi la violenţe dacă nu li se plăteşte.