13 cutremure într-o singură zi. Cel mai sever a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter

O țară a fost lovită de 13 cutremure, toate într-o singură zi. Cel mai dur a avut o magnitudine de 5,9 grade. Totul s-a întâmplat în America de Sud.

29 oct. 2022, 13:37
13 cutremure într-o singură zi. Cel mai sever a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter

Sudul statului Peru a fost luat prin surprindere, vineri, de 13 cutremure, dar, din fericire, nu au existat pagube materiale sau pierderi de vieți omenești. Centrul Seismologic Național a anunțat că nu există victime și că cel mai sever cutremur, cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter, a fost înregistrat la ora locală 15:22, cu epicemtrul în Oceanul Pacific, la o adâncime de 26 de kilometri, la 111 km sud-vest de orașul Ica, la aproximativ 400 de km sud de Lima, potrivit autorităților peruane.

Citește și: Cutremur în zona seismică Vrancea în această dimineaţă. Unde s-a simţit

Conform direcției de hifrografie li navigație, este exclus riscul unui tsunami. Ultimul cutremur, cu magnitudinea de 5,2, a avut loc la ora locală18:35. Epicemtrul a fost focalizat în Oceanul Pacific, la 15 km adâncime și la 96 km sud-vest de Ica.

Peru se află într-o vastă zonă seismică, în apropierea centurii de foc a Pacificului, care se întinde de-a lungul coastei vestice a continentului. În această țară sunt înregistrate anual aproximativ 400 de cutremure, potrivit fanatik.ro.

La 15 august 2007 a avut cel mai mare cutremur din istoria statului Peru, cu o magnitutdine de 8 grade pe scara Richter. 519 persoane și-au pierdut viața atunci și alte 1.366 au fost rănite. Aproximativ 60.000 de locuințe au fost distruse.

Cutremurul a avut loc la granița dintre plăcile tectonice Nazca și America de Sud, care converg cu 78 mm pe an. Cutremurul a avut loc sub forma unei falii de împingere la interfața dintre cele două plăci, placa sud-americană deplasându-se în sus și spre mare peste placa Nazca. Experții spun că acest tip de cutremur se produce cam o dată la 100 de ani.

Orașul Pisco, aflat la 260 km sud-est de Lima, a suferit cele mai multe pagube, 430 de locuitori au murit atunci.

Citește și: Cutremur cu magnitudinea 6,7, se aşteaptă replici violente