13 ianuarie, data celei mai mari tragedii feroviare din istoria României. Peste 1.000 de oameni au murit în catastrofa de la Ciurea

Pe data de 13 ianuarie 2021 se împlinesc 104 ani de la cea mai mare tragedie feroviară din istoria României, un accident în care şi-au pierdut viaţa peste 1.000 de persoane. Acest accident feroviar este cel mai mare accident de acest gen petrecut în România și al treilea ca mărime la nivel mondial.

13 ian. 2021, 14:45
13 ianuarie, data celei mai mari tragedii feroviare din istoria României. Peste 1.000 de oameni au murit în catastrofa de la Ciurea

Pe data de 13 ianuarie 1917 în localitatea Ciurea, din judeţul Iaşi, s-a produs un accident care s-a soldat cu decesul a 1.000 de persoane. La acea dată, România se afla prinsă în luptele din cadrul Primului Război Mondial, iar trenul era plin de călători care fugeau din fața nemţilor. La acea dată, Bucureștiul fusese ocupat de trupele germane. În tren se aflau ostaşi, ofiţeri din cadrul Armatei Române dar şi a Armatei Sovietice, dar și numeroși civili care pornise spre Iași. Conform datelor de la acea vreme se pare că în tren se aflau peste 1000 de persoane.

După ce trenul a pornit din stația Bârnova şi a coborât pe pantă, spre Iași, mecanicul din prima locomotivă, cea care conducea trenul, a observat că se află în incapacitatea de a mai controla viteza trenului. Aceasta crescuse peste limita normală iar la intrarea în staţia din Ciurea trenul a intrat pe linia nr. 1, care era ocupată de un tren care transporta o cisterne cu păcură. O parte din tren a deraiat la primul macaz al staţiei dintre liniile 1 și 2, iar unul dintre vagoanele din trenul de călători a lovit un vagon de păcură care a explodat. În urma exploziei a rezultat un imens incendiu. Din garnitura trenului de călători au rămas pe linie numai două vagoane, iar restul au fost cuprinse de foc şi au ars în întregime. După unele informaţii, în timpul acestei tragedii au decedat circa 970 de călători, dar se estimează că numărul real al victimelor ar fi fost mult mai mare.

Citeşte şi Accident feroviar la Iaşi. Un tren de persoane a deraiat după ce a lovit un TIR

Pentru a nu demoraliza și mai mult populația, deja încercată de mersul nefavorabil al războiului, guvernul a controlat și limitat răspândirea detaliilor legate de importanța dezastrului de la Ciurea în presa vremii.

Din această perspectivă, resturile umane au fost îngropate în 3 gropi comune. care aveau un diametru de 15/9 metri. Din păcate foarte puţine persoane dintre cele decedate au fost identificate. Nu există nicio ipoteză sau concluzie la această tragedie. Totuşi, în gara din Ciurea, în 2021, se poate vedea cimitirul care stă mărturie tragediei.

Sursa: bzi.ro