15 august – Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu La mulţi ani de Sfânta Maria Mare?

Marti, 15 august, romanii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Nu mai putin de 2,2 milioane de romani (dintre care 1,8 milioane de femei) isi serbeaza onomastica in aceasta zi. Numai ca sunt voci care spun ca NU este bine sa urezi La multi ani de Sfanta Marie Mare, ci de Sfanta Maria Mica.

14 aug. 2017, 20:49
15 august – Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu La mulţi ani de Sfânta Maria Mare?

Pornind de la faptul ca este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea in nefiinta a Fecioarei Maria, se presupune ca este mare pacat daca spui La multi ani celor care poarta numele Sfintei Fecioare. Se zice ca de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar mortii, iar ziua onomastica poate fi sarbatorita doar pe 8 septembrie, atunci cand Biserica sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului.

Biserica, insa, nu considera gresit sa spui „La multi ani!” cu ocazia acestei sarbatori, fiind considerata o sarbatoare plina de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii”. Din acest motiv, aceasta sarbatoare nu este trista, ci plina de bucurie, scrie crestinortodox.ro.

Dupa credinta Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant. Maica domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, cu trup cu tot la ceruri, ca o parga a intregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mantuitor, ea a fost dusa la ceruri de ingeri, nu prin puterea ei, ca Mantuitorul. Si de acolo se roaga de-a pururi pentru noi.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.