15 lucruri pe care nu le știai despre Cupa Mondială 2022 din Qatar

Campionatul Mondial de Fotbal din acest an se va desfășura în Qatar. Gazdele vor deschide turneul în compania selecționatei din Ecuador în data de 20 noiembrie, iar competiția se va încheia cu doar o săptămână înainte de Crăciun.

07 sept. 2022, 10:25
15 lucruri pe care nu le știai despre Cupa Mondială 2022 din Qatar

Iată 15 lucruri pe care probabil nu le știai despre marea sărbătoare a fotbalului mondial care va avea loc în finalul acestui an:

  1. Turneul final din Qatar va fi ultimul în care vor participa 32 de echipe. Din 2026, numărul reprezentativelor care se vor întrece pentru titlul suprem din fotbalul internațional va crește la 48.
  2. Brazilia este principala favorită a competiției, fiind urmată de Anglia, Argentina și Franța, conform ultimelor cote pariuri Campionatul Mondial 2022. Portugalia lui Cristiano Ronaldo este abia a 7-a favorită la cucerirea prestigiosului trofeu.
  3. Kylian Mbappe este văzut ca principal favorit la cucerirea Ghetei de Aur. Harry Kane, Lionel Messi, Karim Benzema, Neymar și Cristiano Ronaldo sunt următorii pe listă.
  4. CM 2022 va fi prima ediție a turneului care se desfășoară pe parcursul iernii. Deși competiția se organizează de regulă vara, această excepție a fost făcută pentru a le permite fotbaliștilor și spectatorilor să aibă parte de un climat ceva mai blând.
  5. Această ediție a turneului final este cea mai costisitoare din istorie. Qatar a cheltuit 200 de miliarde de euro pentru a pregăti infrastructura, care include stadioane, autostrăzi, hoteluri și așa mai departe.
  6. CM 2022 va fi primul turneu major de fotbal la care va exista aer condiționat pe toate arenele, astfel încât jucătorii și spectatorii vor avea parte de o experiență inedită.
  7. Interesant este că, la acest turneu final nu există o „grupă a morții”. Există o diferență destul de mare între primele două și ultimele două formații din fiecare grupă, dar asta nu înseamnă că nu vom putea avea parte de surprize.
  8. Amenzile pentru consumul de alcool pe stradă pot urca până la 850 de dolari, iar în anumite cazuri, se poate adăuga și o pedeapsă cu închisoarea. Consumul de alcool nu va fi disponibil nici pe stadioane, dar suporterii vor putea consuma ceva alcool în spațiile de tip „fan zones”.
  9. Brazilia este singura națiune care a participat la toate cele 21 de Cupe Mondiale organizate vreodată. Selecao este totodată și cea mai de succes reprezentativă din lume, fiind singura care a reușit să câștige de 5 ori medaliile de aur.
  10. Acest turneu final se va desfășura pe 8 stadioane, cel mai mic număr de arene din istoria modernă. 7 dintre cele 8 locații au fost construite special pentru Cupa Mondială, în timp ce unul a fost renovat.
  11. Câștigătoarea Cupei Mondiale din Qatar nu are asigurată calificarea la Cupa Mondială din 2026, care se va desfășura în SUA, Mexic și Canada.
  12. Finala competiției se va juca în data de 18 decembrie, pe Lusail Iconic Stadium, a cărui capacitate este de 80.000 de spectatori.
  13. Toate cele 64 de partide de la CM 2022 vor fi transmise în direct pe canalele TVR.
  14. Acesta va fi probabil, ultimul turneu final la care vor participa legendarii fotbaliști Cristiano Ronaldo și Lionel Messi.
  15. Italia este cea mai importantă echipă care nu va participa la CM 2022, după ce Nerazzurri au fost eliminați la baraj de Macedonia de Nord, o debutantă în această fază a competiției.