16 persoane în cursa pentru funcţia de procuror european delegat în România

Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că, până la data de 7 ianuarie, şi-au depus candidatura 16 persoane pentru funcţia de procuror european delegat în România şi vor intra în următoarea etapă de selecţie.

08 ian. 2021, 15:09
16 persoane în cursa pentru funcţia de procuror european delegat în România

16 persoane şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror european delegat în România, a anunţat Ministerul Justiţiei, fără a preciza însă şi numele candidaţilor. Deocamdată nu foarte mulţi procurori se înghesie să lucreze sub coordonarea fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi dacă ne uităm că sunt 16 candidaţi pentru 15 posturi.

Calendarul procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror european delegat în România este următorul:

08-18.01.2021 – Verificarea de către Comisia de selecţie a îndeplinirii de către candidaţii înscrişi a condiţiilor de participare la interviu;

19.01.2021 – Afişarea listei candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la interviu;

19-22.01.2021 – Programarea şi stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidaţii;

25-28.01.2021 – Interviul în faţa Comisiei de selecţie;

29.01.2021 – Afişarea rezultatelor selecţiei;

29-02.02.2021 – Transmiterea listei candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat Procurorului-şef european.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată, mai precizează Ministerul Justiţiei.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

În urmă cu câteva zile, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, făcea apel la magistraţii interesaţi să ocupe o funcţie de procuror european delegat în România să îşi depună candidaturile până la data de 7 ianuarie. „Jocurile nu sunt făcute, va spune persoana care va face această selecţie”, a dat asigurări Stelian Ion, în cadrul unui interviu la Hotnews.ro.

Întrebat dacă există o reticență în rândurile procurorilor în sensul în care cărțile nu se joacă chiar corect, ministrul Stelian Ion a răspuns că „este posibil”, dar a dat asigurări că „jocurile nu sunt făcute”.
„100% nu sunt făcute jocurile. Dacă în trecut a existat această percepție, acum nu există acest lucru. Vă spune persoana care va face această selecţie”, a completat Stelian Ion.