17 MAFIOŢI ROMÂNI, reţinuţi în Italia cu sprijinul ataşatului român de afaceri interne

Un număr de 17 români acuzaţi de infracţiuni specifice unei asocieri de tip mafiot, din punctul de vedere al legislaţiei italiene, au fost reţinuţi în Italia cu sprijinul ataşatului român pe probleme de afaceri interne, comisarul şef Marian Mândroc, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

21 iun. 2013, 12:19
17 MAFIOŢI ROMÂNI, reţinuţi în Italia cu sprijinul ataşatului român de afaceri interne

„În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri (joi – n.r.) la Chestura din Torino – Italia, autorităţile judiciare italiene au apreciat buna cooperare desfăşurată cu autorităţile de aplicare a legii din România într-un caz în care un grup de 17 persoane de naționalitate română au fost reținuți pentru comiterea mai multor infracțiuni grave, specifice unei asocieri de tip mafiot, conform legislației italiene”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, la reușita acestei operațiuni a contribuit semnificativ şi atașatul de afaceri interne din cadrul Consulatului de la Milano, comisarul şef Marian Mândroc.

Surse din MAI au declarat că este pentru prima dată când în Italia este destructurat un grup mafiot format exclusiv din cetăţeni români. Deşi afacerile lor nu aveau nicio legătură cu grupările autohtone Cosa Nostra, N’Dranghetta sau Mafia din Sicilia, românii erau organizaţi conform principalelor criterii de funcţionare şi ierarhizare folosite de organizaţiile mafiote italiene.

Operaţiunea de anihilare a grupului mafiot a purtat numele de cod „Brigada” şi a fost declanşată după ce suspecţii au fost monitorizaţi încă din 2011.

Anchetatorii au descins la mai multe adrese din oraşul Torino şi regiunea Piemonte, de unde au fost ridicate maşini de lux, diverse sume de bani, precum și droguri de mare risc.

În acelaşi timp, s-a pus sechestru şi pe două cluburi de noapte controlate de aceştia, denumite „Office” şi „Zimbrul”, au mai precizat sursele citate.

Liderul grupării mafiote era, potrivit surselor citate, era Viorel Oarză, un fost boxer aflat într-o închisoare torineză din 2011, pentru tentativă de omor. Acesta continua să conducă grupul, din detenţie, prin intermediul adjunctului său, Eugen Păun, zis Coco, care îi punea ordinele în aplicare.

Grupul infracțional este cercetat pentru fapte de tentativă de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc, proxenetism, taxe de protecție şi cămătărie.


loading...