17 medicamente de ultimă generaţie, introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 17 medicamente de ultimă generaţie destinate tratării afecţiunilor rare reprezintă un prim pas important pentru pacienţii din România, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

14 mai 2014, 15:15
17 medicamente de ultimă generaţie, introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Facilitarea accesului la tratamente de ultimă generaţie al oamenilor care suferă de boli rare este o veste bună, atât pentru ei, cât şi pentru sistemul de sănătate românesc, care face astfel primii săi paşi în reformă„, a declarat Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM, potrivit unui comunicat de presă.

Alături de cele 17 terapii de ultimă generaţie deja introduse pe listă, mai există 150 de medicamente depuse iniţial spre evaluare care, conform calendarului anunţat de autorităţi, vor fi reevaluate şi introduse pe lista medicamentelor compensate la data de 30 octombrie.

Suntem încrezători că acest prim pas nu este şi singurul, iar autorităţile române îşi vor respecta angajamentul asumat şi vor oferi tuturor pacienţilor, de la 1 noiembrie 2014, acces la terapiile inovatoare pe care aceştia le aşteaptă de mai bine de 6 ani. ARPIM îşi arată în continuare deschiderea la dialog şi îşi oferă expertiza sa construită în ani de experienţă la nivel internaţional, astfel încât procesul pentru deschiderea listei de medicamente compensate să poată fi finalizat conform standardelor europene şi în cel mai scurt timp posibil„, subliniază Călin Gălăşeanu.

Autorităţile au anunţat introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 17 noi medicamente destinate tratării afecţiunilor rare. Astfel, de la 1 iunie pacienţii care suferă de aceste boli vor putea avea acces la tratament la acelaşi nivel cu ceilalţi pacienţi europeni.

CITEŞTE ŞI: Noua LISTĂ de COMPENSATE. Primele MEDICAMENTE vor ajunge la pacienţi la sfârşitul lunii mai