2011, anul-record la capturi de fildeş

Din 1989, de când s-a interzis comerţul cu fildeş, captura de la traficanţi a ajuns la un nivel record anul acesta,  după cum a anunţat grupul Traffic, care supraveghează comerţul internaţional cu resurse ce provin din animale sălbatice.

29 dec. 2011, 16:58
2011, anul-record la capturi de fildeş

Elefanţii au avut „un an îngrozitor”, 23 de tone de fildeş fiind capturate în 2011, ceea ce înseamnă cel puţin 2.500 de pachiderme ucise, a anunţat grupul care monitorizează comerţul cu produse făcute din resurse provenite de la animalele sălbatice, citat de BBC online.

Comerţul cu fildeş a fost interzis în 1989, pentru a fi prevenită dispariţia acestei specii de animale. În realitate însă, a apărut imediat traficul cu fildeş, cererile cele mai mari venind din Asia, unde o parte a populaţiei ţărilor de pe acest continent este convinsă că fildeşul foloseşte nu numai la fabricarea unor obiecte, în special a podoabelor, ci că ar avea şi proprietăţi medicinale.

„Escaladarea comerţului clandestin cu fildeş demonstrează nu doar o cerere crescută din partea Asiei pentru acest produs, ci mai degrabă perfecţionarea reţelelor de traficanţi”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Traffic.  „Cele mai multe transporturi de fildeş de elefant african au avut ca destinaţii China şi Thailanda”, se adaugă în comunicat.

Expertul Tom Milliken, de la Traffic, a explicat faptul că metodele şi rutele de transport ale traficanţilor s-au schimbat mult anul acesta. Dacă la începutul lui 2011, cele mai multe capturi de fildeş clandestin s-au făcut pe aeroporturi, spre sfârşitul anului, capturile s-au făcut în special pe mare.

Cât priveşte schimbarea rutelor pentru eludarea controalelor, Malaisia a fost anul acesta una dintre ţările de tranzit preferate de traficanţi. Astfel, în această ţară s-au făcut nu mai puţin de şase capturi de fildeş importante, cea mai recentă datând din 21 decembrie, când s-a capturat un transport în valoare de aproximativ 1,3 milioane de dolari. Transportul urma să ajungă în Cambodgia.