2012 aduce scumpiri la alimentele de bază

Scumpirile repetate din timpul anului 2011 la carburanţi şi energie se vor reflecta în scumpirea alimentelor de bază în anul 2012.

14 nov. 2011, 05:57
2012 aduce scumpiri la alimentele de bază

Carnea, pâinea, laptele vor fi mai scumpe începând cu luna februarie a anului viitor când industriaşii îşi vor stabili noile preţuri.

Carburanţii s-au scumpit de nu ştiu câte ori, energia la fel în acest an, tot acest timp nu s-a umblat la preţuri. Anul viitor, cei din industria alimentară îşi vor stabili preţurile raportat la scumpirile care au avut loc anul acesta. Acoperirea cheltuielilor cu scumpirile din 2011 va duce la creşteri de aproximativ 4-6% la alimente„, a declarat pentru RTV.net Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI).

Producătorii de carne de porc anunţă scumpiri de pe acum pentru 2012.

„Carnea de porc se va scumpi cu siguranţă, dar nu ştie deocamdată cu cât. Pot să spun că preţul de cost la carnea de porc va creşte cu 10%”, a anunţat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.

Preţul de cost înseamnă preţul pe care producătorul îl plăteşte pentru creşterea animalului. Potrivit Agrostar, şi preţul laptelui va creşte cu 7-8% şi implicit vor creşte şi preţurile produselor lactate.

Un aliment al cărui preţ nu va fi majorat este uleiul. „Anul viitor uleiul nu se va scumpi, va rămâne la preţul actual”, spune preşedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil.

Şi cum sărbătorile ne bat la uşă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, îi sfătuieşte pe producători şi comercianţi să nu crească preţurile.

„Cine mai creşte preţul de sărbători trebuie să fie nebun, în contextul în care vânzările sunt si aşa mai mici decât cele de anul trecut, iar populaţia nu mai are bani”, spune Frumosu.