2016, anul fenomenelor astronomice spectaculoase. Ce vedem pe cer anul acesta VIDEO

Anul 2016 ne aduce mai multe evenimente astronomice importante, iar unele dintre ele vor putea fi văzute şi din România. Printre altele, vom vedea de ploaia de meteori de la începutul lunii mai şi trecerea planetei Mercur prin faţa Soarelui, trei zile mai târziu, tot în luna Florar.

03 ian. 2016, 16:54
2016, anul fenomenelor astronomice spectaculoase. Ce vedem pe cer anul acesta VIDEO

Primul fenomen astronomic din 2016 va fi o eclipsă de soare. În martie, luna Luna va acoperi în totalitate Soarele, iar acest fenomen, cu o durată de patru minute, va fi vizibil în Asia de Sud-Est, din Indonezia şi până în partea de vest a Oceanului Pacific.

Citeşte şi Ploaie de meteori Quadrantidele pe 3 şi 4 ianuarie 2016. Ce lucruri bune aduce fiecărei zodii

Dacă de eclipsă nu vom avea parte, în schimb vom putea vedea din România ploaia de meteori. Aquaridele Eta produc aproximativ 10 meteori pe oră. De obicei, în România, cea mai mare intensitate o are în noaptea de 5 spre 6 mai. Anul acesta, evenimentul va coincide cu Luna Nouă ceea ce înseamnă că cerul va fi suficient de întunecat pentru ca ploaia de meteori să fie vizibilă.

Românii au şansa de a vedea şi un fenomen rar, tot în luna mai. În data de 9, dacă vor fi condiţii meteo prielnice, vom putea urmări cum silueta neagră a planetei Mercur va tranzita discul Soarelui, eveniment care are loc aproximativ de 13 ori în 100 de ani. Ora la care fenomenul va atinge maximul în București va fi 17:57.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2016: Marile sărbători religioase din acest an

În noaptea dintre 23 şi 24 august, două dintre planetele vizibile cu ochiul liber, Marte şi Saturn, alături de Antares, cea mai strălucitoare stea din constelaţia Scorpionul, vor forma o singură linie verticală.

Tot în august, pe 27, două dintre cele mai mari planete vor avea o apropiere spectaculoasă, datorită poziţiei lor faţă de Soare. Venus şi Jupiter pot fi observate fără echipamente speciale. Pe 28 septembrie 2016, Planeta Marte şi Nebuloasa Lagună, un imens nor de hidrogen şi de praf iluminat de o supergigantă albastră, steaua 9 din Constelaţia Săgetătorul, vor fi vizibile împreună.