2024 vine cu noi scumpiri! Alimentele pentru care românii vor scoate mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie

Românii nu scapă de scumpiri nici în 2024. De la 1 ianuarie prețul mai multor alimente va crește, ca urmare a reformei fiscale, iar experții din economie spun salariile și pensiile mărite nu vor avea nicio valoare.

21 nov. 2023, 17:09
2024 vine cu noi scumpiri! Alimentele pentru care românii vor scoate mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie
Alimentele pentru care românii vor scoate mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie

Alimentele pentru care românii vor scoate mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie. Încă din prima zi a anului viitor bugetele familiilor vor fi afectate din cauza unui nou val de scumpiri.

Citește și DOCUMENT. Avem lista completă cu alimentele care se ieftinesc de Crăciun. Guvernul scade preţul la cozonac, drojdie, bulion, carnea şi orezul de sarmale

Alimentele pentru care românii vor scoate mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie

Astfel, printre schimbările majore care se anunță de la 1 ianuarie 2024 sunt creșterea TVA-ului pentru mesele la restaurant, dar și creșterea de la 9% la 19% a TVA-ul pentru dulciuri. Acestea vor genera prețuri mai mari și în cele din urmă consumatorii obișnuiți vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru produsele achiziționate.

Foarte important de precizat este faptul că de la 1 ianuarie TVA-ul pentru diverse categorii, printre care livrarea de locuințe sociale, alimente de înaltă valoare calitativă, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente, va crește de la  5% la 9%.

De asemenea, Guvernul a anunțat intenția de a majora accizele la alcool, tutun, dar și la băuturile non-alcoolice începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Mai mult, prețul bomboanelor și al băuturilor carbogazoase va crește considerabil încă din prima zi a anului 2024. De exemplu, pentru o cutie de bomboane, care anterior costa 25 de lei, de la 1 ianuarie românii vor plăti suma de 27,3 lei.

Totodată, o doză de băutură carbogazoasă, care acum costă 4 lei, va fi vândută cu 4,4 lei.

Și restaurantele își vor ajusta prețurile de la 1 ianuarie pentru a compensa creșterile de taxe și impozite.

De exemplu, un platou cu produse tradiționale, care în prezent costă 80 de lei, începând de anul viitor va costa 83 de lei. Același lucru se va întâmpla și cu deserturile, care vor deveni mai scumpe. O prăjitură care acum costă 20 va costa de la 1 ianuarie 22 de lei. În plus, băuturile precum berea fără alcool care acum costă 15 lei, de anul viitor va costa  16,5 lei.

Măsurile fiscale nu au omis nici viciile românilor. În urma majorării accizelor la tutun și alcool un pachet de țigări va avea o creștere de 1-1,5 lei, pe când o sticlă de bere va fi taxată cu un supliment de 1-1,5 lei.

Citește și Card alimente 2023. Lista actualizată a magazinelor unde pot fi folosite tichetele sociale