22 de milioane de dolari pentru un sistem informatic FANTOMĂ, la Ministerul Sănătăţii

Contractul care data din 2000 a fost reluat și finanțat de Eugen Nicolăescu în 2007. Deocamdată nimeni nu a fost tras la răspundere pentru gaura uriașă din bugetul de stat, scrie evz.ro.

27 iul. 2017, 07:48
22 de milioane de dolari pentru un sistem informatic FANTOMĂ, la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătății semna, prin ministrul Hajdu Gabor, pe 23 noiembrie 2000, contractul de furnizare nr. GH/8939 prin care achiziționa de la Compaq Computer Romania SRL și Siemens Business Services GmbH&Co (SBS) un sistem informatic pentru 34 de spitale din județele Neamț, Argeș, Mureș și Sibiu. Prețul total al contractului a fost de 22 de milioane de dolari, fără TVA, taxe vamale de import ori alte taxe, impozite sau sarcini aplicate de autoritățile române. Compaq avea să primească 7,5 milioane, iar SBS 14,5. Numărul spitalelor a scăzut de la 34 la 16.

În 2001 la guvernare a venit cabinetul Adrian Năstase, iar contracul a fost pus în cui. Așa a rămas până în 2007, când Ministerul Sănătății era condus de actualul viceguvernator al BNR, Eugen Nicolăescu. Acesta a semnat un act adițional, înregistrat la cabinetul ministrului cu nr.11.309 din 24 octombrie 2007, la contracul din 2000, în care în locul Compaq apare HewlettPackard Romania SRL (HP), iar SBS devine SIS, deoarece între timp își schimbase numele.

Părțile au căzut de acord să modifice lista spitalelor, de la 34 la 16, cu mențiunea că instalațiile master vor fi realizate la Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Județean din Târgu Mureș. Suntem în a doua jumătate a anului 2017 și nimic nu s-a întâmplat, dacă nu punem la socoteală că cele 22 de milioane de dolari s-au dus pe apa Sâmbetei, deoarece sistemul nu a funcționat și nici nu va funcționa vreodată. 

Contracte de mentenanță pentru necunoscători 

Un expert IT, apropiat proiectului, a declarat pentru Evenimentul zilei: „Teama ca statul să devină captiv unor firme, multi sau uninaționale poate conduce la decizii greșite. Se vehiculează mult ideea că sistemele IT pot fi proiectate de echipe fără experiență, sau folosind instrumente „open source”, fără a se face o analiză suficientă a fiecărui caz în parte, pentru evitarea situațiilor dramatice de utilizare, care apar odată cu amplificarea volumelor necesare resurselor informatice, sau odată cu trecerea instrumentelor respectivă la noi versiuni. Se invocă utilizarea unor tehnologii, cum ar fi cloud computing, insuficient confirmate de practica fiecărui domeniu în parte. Se scot la licitație pe preț minim sisteme complexe de importanță națională. Se atribuie contracte de mentenanță pe sisteme practic necunoscute ofertanților câștigători”.

 Citeşte mai multe pe evz.ro