22% dintre români nu au văzut niciodată litoralul românesc

În plin sezon estival, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES prezintă un studiu care are ca temă vacanţele românilor.
Alina Costache
18 iul. 2014, 14:34
22% dintre români nu au văzut niciodată litoralul românesc

Peste o treime dintre respondenţi au în acest an concediu. Aproape jumătate dintre ei au, în acest an, între 21 şi 30 de zile de concediu, 22% au între 11 şi 20 de zile, 15% au mai puţin de 10 zile, iar 15% peste 31 de zile.

12% dintre respondenţii care au, în acest an, concediu, şi-au luat deja zile de concediu: 44% – între 1 şi 10 zile, 25% – între 11 şi 20 de zile, 17% – între 21 şi 30 de zile, iar 6% între 31 şi 40 de zile.

Mai mult de 1 din 5 români obişnuiesc să îşi ia concediu numai vara. 15% dintre ei împart perioada concediului atât vara, cât şi iarna, iar 12% nu ţin cont de anotimp atunci când îşi programează concediul. 4% îşi programează concediul în funcţie de ofertele de vacanţă pe care le găsesc.

81% dintre respondenţii care au copii sub 18 ani merg în vacanţe împreună cu aceştia.

42% dintre cei chestionaţi preferă sejururile all inclusive, iar dintre aceştia 64% ar prefera ca aceste sejururi să fie în România.

Dintre cei 31% dintre respondenţii care preferă sejururi all inclusive în străinătate, cei mai mulţi se îndreaptă spre Turcia (22%), Grecia (14%), Spania (12%).

Gradul de satisfacţie faţă de serviciile hoteliere din România este unul moderat – 41% dintre respondenţi se declară destul de mulţumiţi. În timp ce doar 7% spun că sunt foarte mulţumiţi, 4% nu sunt deloc mulţumiţi.

Cum arată vacanţele de vară ale românilor?

Potrivit Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, aproape 1 din 5 români au fost, în ultimii 10 ani, în fiecare an, în vacanţă pe perioada verii. Procentul celor care îşi iau vacanţă pe perioada verii este în uşoară creştere în ultimii patru ani.

Numărul zilelor de concediu pe perioada verii:

Cei mai mulţi respondenţi – 26% – au pe perioada verii între 1 şi 10 zile de vacanţă. 19% au între 11 şi 20 de zile , iar 9% peste 21 de zile

Destinaţiile pentru vacanţa de vară:

65% dintre respondenţi şi-au petrecut vacanţele de vară din ultimii 10 ani, cel mai des, în România. 18% au fost plecaţi atât în străinătate, cât şi în ţară, iar 16 doar în străinătate.

Spre comparaţie, peste jumătate dintre respondenţi spun că anul trecut, nu au fost plecaţi nicăieri pe perioada verii, 32% au rămas în România, iar 10% au fost plecaţi în străinătate.

Dintre respondenţii care au fost plecaţi în concediu, anul trecut, pe perioada verii – 46%, o treime au fost la mare, un sfert au fost la munte, 16% au fost şi la mare şi la multe, 16% au avut o vacanţă în care au vizitat oraşe şi locuri diferite, iar 13% au vizitat un oraş sau un loc anume.

Marea este destinaţia preferată şi pentru vacanţa de vară din acest an: 41% dintre respondenţii care vor pleca în vacanţă în această vară aleg marea, 29% aleg muntele, 9% vor merge şi la mare, şi la munte. Staţiunile balneare sunt preferate de 6% dintre respondenţi, la fel ca şi vizitele într-un oraş.

22% dintre români nu au fost vreodată pe litoralul românesc, iar 37% spun că au fost înainte de anul 2000. 14% au fost anul trecut.

84% dintre respondenţii care au fost anul trecut pe litoralul românesc se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de vacanţa petrecută la Marea Neagră. În timp ce o treime dintre respondenţi ar alege destinaţii din străinătate pentru petrecerea vacanţei de vară, 59% dintre ei spun că preferă România.

Dintre ţările în care românii ar dori să-şi petreacă vacanţa de vară, pe primele locuri se află Grecia (21%), Spania (15%), Italia (12%) şi Turcia (9%).

Destinaţiile preferate de români pentru vacanţa de vară de anul trecut au fost: Italia (15%), Bulgaria (14%), Grecia şi Spania (13%) sau Germania (8%).

Anul acesta, aproape trei sferturi (73%) dintre participanţii la studiul IRES care vor mai pleca anul acesta în vacanţa de vară declară că aleg România, ca destinaţie. Alte ţări spre care se îndreaptă românii în această vară sunt Italia, Grecia, Bulgaria, Germania, Spania sau Turcia.

Bugetul pentru vacanţa de vară:

În vacanţa de vară de anul trecut, cei mai mulţi respondenţi spun că au cheltuit sub 2.000 de lei. Doar 10% dintre cei chestionaţi au cheltuit peste 6.000 de lei.

Aproape jumătate (45%) dintre respondenţii care vor merge anul acesta în vacanţa de vară vor cheltui cel mult 2.000 de lei. 16% vor aloca între 2001 şi 3000 de lei, iar 10% între 4.001 şi 5.000 de lei.

Doar 8% dintre respondenţi spun că bugetul pentru vacanţa de vară din acest an este mai mare decât anul trecut. Pentru o treime a rămas la fel, iar pentru aproape unul din cinci respondenţi este mai mic decât anul trecut.

Cheltuielile pentru vacanţa de vară sunt influenţate direct de starea generală financiară a familiei. La acest capitol, 47% dintre respondenţi spun că, în ultimii 5 ani, situaţia lor financiară a rămas la fel, în timp ce 37% consideră că s-a înrăutăţit. Totuşi, 15% dintre participanţii la studiu spun că, în ultimii 5 ani, situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit

Serviciile hoteliere:

O treime dintre respondenţi spun că obişnuiesc să se cazeze, în vacanţa de vară, la hoteluri. 22% aleg pensiunile, 7% locuiesc la prieteni sau rude, 6% închiriază un apartament, 5% închiriază o casă sau o vilă. Peste jumătate dintre cei care aleg hotelurile (53%) preferă un hotel de 3 stele, 20% aleg unul de două stele, iar 17% unul de patru stele. Pensiunile cel mai des căutate sunt cele de trei margarete (45%).

Mijloace de transport folosite:

64% dintre cei care vor merge anul acesta în vacanţa de vară se vor deplasa cu maşina. 13% aleg trenul, 10% avionul, iar 8% autocarul.

Caracteristicile cercetării:

Volumul eșantionului: 1.473 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri