24 ianuarie, ZI LIBERA: Decizia este la Parlament. CALENDAR ZILE LIBERE 2014

24 IANUARIE ar putea fi declarată ZI LIBERĂ conform unui proiect de lege. 

22 ian. 2014, 11:57
24 ianuarie, ZI LIBERA: Decizia este la Parlament. CALENDAR ZILE LIBERE 2014

24 ianuarie, ZI LIBERA: Mai mulţi parlamentari doresc ca ziua de 24 ianuarie să fie liberă pentru bugetari, fiind ziua în care a avut loc Mica Unire. Bugetarii pot avea liber doar din 2015, proiectul de lege va intra în dezbatere abia după 1 februarie 2014, când începe sesiunea parlamentară.

Cei care au iniţiat proiectul legislativ ca ziua de 24 ianuarie sa fie declarată zi liberă spun că propunerea este susţinută chiar de preşedintele Traian Băsescu.

Iniţiatorii proiectului spun că nu este normal ca ziua de 24 de ianuarie, care reprezintă Unirea Principatelor Romane din 1859, să fie marcată doar de discursuri şi sa nu fie considerată o adevărată sărbătoare.

ZILE LIBERE 2014. In acest an, in Romania, angajatii beneficiaza de 12 zile libere legale, insa trei dintre acestea se suprapun cu zilele de weekend, motiv pentru care salariatii se vor bucura efectiv doar de 9 zile de vacanta. In regiune, doar Polonia si Ucraina compenseaza zilele libere care coincid cu cele de weekend cu o alta zi, de altfel, ucrainienii fiind in top cu 18 zile libere acordate in 2014.

Cu 12 zile libere acordate in 2014, Romania ocupa penultima pozitie in topul statelor din regiune cu cele mai multe zile libere din acest an, pe ultimul loc fiind situata Ungaria, unde angajatii beneficiaza doar de 11 zile libere in acest an. La polul opus, pe prima pozitie se situeaza Ucraina, care acorda 18 zile libere, urmata de Slovacia, cu 15 zile libere.

„La nivel regional, este des intalnita practica de a nu compensa zilele libere legale care se suprapun cu cele de weekend cu alte zile din timpul saptamanii, in acesta situatie fiind nu doar Romania, ci si Ungaria, Cehia si Slovacia. In regiune, doar Ucraina compenseaza integral aceste zile, in timp ce Polonia acorda compensatii doar pentru zilele libere care se suprapun cu cele de sambata”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

ZILE LIBERE 2014: Exceptii si riscuri la neacordarea zilelor libere legale

Ca exceptie de la regula generala de mai sus, exista situatia in care angajatii presteaza munca in timpul zilelor de sarbatoare legale suprapuse cu cele de weekend. Aceasta situatie este cel mai des intalnita in companiile care au inclus ca obiect de activitate productia de energie, la personalul ce desfasoara activitate in entitati ca hidrocentrale/termocentrale, domeniul serviciilor medicale, operatorii de transport feroviar, aviatie s.a.; respectiv in oricare dintre companiile ce implica procese de productie sau activitati care nu pot fi oprite in timpul weekend-urilor datorita naturii acestora.

„Facem referire aici la angajatii cu program in ture, care, prin natura activitatii pe care o desfasoara, se confrunta in permanenta cu situatia in care o zi de sarbatoare legala este suprapusa cu o zi de weekend si cu o tura de a lor. Angajatii trebuie sa fie prezenti la munca datorita programului in ture stabilit de companie, care va include cu siguranta si zile de weekend, tocmai pentru a putea asigura continuitatea activitatii”, a adaugat Maria Cojocariu. In aceeasi masura putem face referire si la personalul tesa din companiile de tipul celor de mai sus, fara sa ne limitam insa la aceste obiecte de activitate.

Astfel, practic, orice companie care solicita angajatilor sa se prezinte la munca intr-o zi de sarbatoare legala ce se suprapune cu una de weekend, este obligata prin prevederile Codului Muncii, sa acorde angajatilor care desfasoara activitate in perioada respectiva, zile libere compensatorii in urmatoarele 30 de zile (proportional cu timpul lucrat) sau un spor la salariu nu mai mic de 100% pentru respectivele ore lucrate.

In ceea ce priveste riscurile neacordarii zilelor libere legale, angajatorii care nu respecta legea, risca conform Codului Muncii, amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.

ZILE LIBERE 2014. Un proiect legislativ propune ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată sărbătoare naţională legală şi, în consecinţă, zi nelucrătoare. Este un proiect susţinut de foarte mulţi parlamentari, de la toate partidele, potrivit România TV.

Iniţiatorii spun că acest proiect este susţinut chiar de preşedintele Traian Băsescu, de primarul Iaşului şi de către academicieni. Este un proiect legislativ depus la Senat, care va intra în dezbatere după începerea sesiunii parlamentare, după 1 februarie. 

Iniţiatorii proiectului spun că nu este normal ca ziua de 24 de ianuarie, care reprezintă Unirea Principatelor Române din 1859, să fie marcată doar de discursuri şi să nu fie considerată o adevărată sărbătoare.

Pe lângă acest proiect, mai există încă o iniţiativă legislativă, care propune ca ziua Înălţării Domnului, care se sărbătoreşte la 40 de zile de la Paşte să fie, de asemenea, zi nelucrătoare.  

În sesiunea trecută, însă, senatorii au respins şase proiecte de lege care cereau zile nelucrătoare.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2014: Nouă dintre cele 12 sărbători legale pică în cursul săptămânii

ZILE LIBERE 2014. Senatorii au respins, la sfarsitul anului 2013, cateva propuneri legislative care prevad introducerea in Codul Muncii, ca sarbatori legale, a celei de-a treia zi de Paste, a datei de 10 mai si a datei 21 mai – ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Desi Senatul a dat un aviz negativ, mai exista, totusi, o sansa ca salariatii romani sa beneficieze de inca trei zile libere pe an, intrucat deputatii vor trebui sa ia decizia finala in aceste cazuri.

Calendarul zilelor libere în 2014:

Anul Nou

1 ianuarie – miercuri
2 ianuarie – joi
3 ianuarie – vineri

Paşti

20 aprilie – duminica
21 aprilie – luni

Ziua Internaţională a Muncii

1 mai – joi

Rusalii

8 iunie – duminica
9 iunie – luni

Adormirea Maicii Domnului

15 august – vineri

Sfântul Andrei

30 noiembrie – duminica

Ziua Naţională a României

1 decembrie – luni

Crăciun

25 decembrie – joi
26 decembrie – vineri

ZILE LIBERE 2014. Ce minivacanţe vă puteţi planifica şi când pică Paştele, 1 mai şi Crăciunul