25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern

Românii care nu doresc să mai alimenteze la pompă vor putea primi 25.000 de lei, anunță Guvernul prin intermediul lui Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Alina Costache
04 feb. 2025, 19:56
25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern
25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern

Românii care nu vor să mai alimenteze la pompă au parte de o mare surpriză în 2025, deoarece Guvernul anunță că le va acorda 25.000 de lei. Anunțul a fost făcut recent de Mircea Fechet, ministrul Mediului.

25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă

Este vorba despre programul Rabla 2025, care vine cu eliminarea din program a mașinilor diesel și posibila creștere a tichetului de finanțare de la stat pentru mașinile electrice, de la valoare de 5.000 de euro, după înjumătățirea de anul trecut, potrivit informațiilor transmise de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Citește și : Bancnota de 20 de lei, din ce în ce mai căutată de colecționari. Ce preț are pe platformele de specialitate

Programul Rabla s-ar putea reuni sub o singură umbrelă în 2025 iar importanța acestuia crește, mai ales că de anul acesta avem primele autoturisme electrice produse local, la Craiova, de către Ford Otosan, precum și un model hibrid al Dacia la Mioveni.

APIA vrea creșterea ecotichetului pentru anii următori

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a propus ca valoarea eco-tichetului la mașinile 100% electrice să crească la 8.500 de euro în 2025 și 7.500 de euro în 2026, cu o descreștere până la 0 la nivelul anului 2030.

Mașinile hibrid au beneficiat în 2024 de o subvenție la achiziție de 2.500 de euro, cuantum la jumătate față de 2023. Reducerile de subvenții la achiziție au dus la o scădere substanțială a înmatriculărilor de mașini electrice și hibride noi.

Citește și : Cel puțin 1.000 de lei ajutor pentru o anumită categorie de români, până în 2027. Banii se virează direct pe card

„Creșterea subvenției în primii doi ani este esențială pentru a recâștiga încrederea consumatorilor în electromobilitate, afectată de reducerea subvenției la 5.100 euro/autoturism în 2024 – o decizie care a avut un impact devastator asupra pieței auto din România

Conform datelor ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Autovehicule), această scădere a poziționat România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul evoluției pieței de vehicule electrice, cu o reducere de 32,2% a înmatriculărilor (…) Începând cu 2027, subvenția ar urma să scadă treptat, urmând ca până în 2030 să fie eliminată complet”, susțin reprezentanții producătorilor și importatorilor de automobile, într-un comunicat de presă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă după votul din comisiile parlamentare pe bugetul instituţiei că 2025 e anul investiţiilor la ministerul Mediului şi că în buget este o creştere de 68.8% a investiţiilor strategice finanţate prin PNRR iat 1,1 miliarde lei, pentru protejarea mediului şi a biodiversităţii, în timp ce în silvicultură şi conservarea pădurilor investesc 850 milioane lei.
”2025 e anul investiţiilor la ministerul Mediului, pentru că banii investiţi într-un viitor mai sigur şi mai sănătos aduc cele mai mari beneficii atât la nivel naţional, cât şi în comunităţile locale. Avem în buget o creştere de 68.8% a investiţiilor strategice finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru protecţia mediului, managementul apei, împăduriri şi reducerea riscurilor climatice, iar această creştere vine la pachet cu ambiţia să derulăm proiecte verzi, care aduc mai mult bine în vieţile tuturor”, spune ministrul Fechet într-o postare pe Facebook.
El anunţă că a alocat 1,2 miliarde lei pentru APĂ şi modul în care ne pregătim să facem faţă efectelor generate de schimbările de climă, din ce în ce mai frecvente şi mai intense.

”Ce mă interesează este să luăm măsuri din timp pentru a preveni şi a reduce inundaţiile şi alunecările de teren, dar şi pentru a asigura stocuri de materiale pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă, ca să putem proteja viaţa şi bunurile oamenilor din zonele cu risc de calamitate. În acelaşi timp, finanţăm Programul Naţional de Hidrologie şi Hidrogeologie, esenţial pentru managementul apei”, subliniază ministrul.

Mircea Fechet mai spune că 1,1 miliarde lei sunt alocaţi pentru protejarea mediului şi a biodiversităţii.

”Continuăm să modernizăm Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, finanţăm activităţi necesare în ariile naturale protejate, inclusiv Delta Dunării, plătim compensaţii pentru pagubele cauzate de speciile protejate (urs şi lup) şi cofinanţăm proiecte cu finanţare externă, pentru protecţia biodiversităţii”, spune Mircea Fechet. El arată că în silvicultură şi conservarea pădurilor investesc 850 milioane lei.

”Folosim aceşti bani pentru împădurirea terenurilor degradate, înfiinţarea de perdele forestiere, extinderea şi reabilitarea drumurilor forestiere. De asemenea, continuăm să acordăm compensaţii pentru proprietarii de pădure care se află în zone speciale de protecţie, de tip I şi de tip II (cum sunt parcurile naţionale), dar şi să plătim despăgubiri pe

ntru cei care au pagube provocate de fauna sălbatică”, spune ministrul Mediului. El mai arată că schimbările climatice ne dau timp limitat de reacţie. ”Investim 600 milioane lei în modernizarea infrastructurii de monitorizare meteo, în elaborarea de prognoze şi avertizări pentru fenomene extreme şi dezvoltarea de soluţii la standardele Organizaţiei Meteorologice Mondiale”, mai arată Fechet.

”Pentru că am auzit multe voci care arată cu degetul înspre creşterea bugetului ministerului Mediului, las scris şi aici că e vorba despre o majorare antrenată de proiectele pe care le-am demarat prin PNRR. Altfel, rămân la părerea că, atunci când faci economii la investiţiile pentru Mediu, e ca şi când faci economie la aerul pe care îl respiri şi te costă mult mai mult pagubele cauzate de lipsa investiţiilor”, mai spune ministrul.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Consilierul lui Nicușor Dan anunță tăieri mai mari și mai rapide, după pachetul de austeritate al lui Bolojan. Cine ar putea suferi în plus
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Fenomen periculos provocat de valul de caniculă care lovește România. Duminică se atinge un prag critic – avertisment pentru toți românii
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă