25 DE ANI de la TRAGEDIA de pe Hillsborough. Au fost 96 DE MORŢI – VIDEO

Pe 15 aprilie 1989, Stadionul Hillsborough din Sheffield trebuia să găzduiască semfinala Cupei Angliei între Liverpool și Nottingham Forest. Meciul a fost însă întrerupt după numai șase minute, după ce în sectorul ocupat de fanii "cormoranilor" au murit 96 de oameni și 766 au fost răniți.

15 apr. 2014, 10:55
25 DE ANI de la TRAGEDIA de pe Hillsborough. Au fost 96 DE MORŢI – VIDEO

Tragedia a fost posibilă din cauza faptului că organizatorii au decis inițial să lase o singură cale de acces pentru fanii lui Liverpool în sectorul rezervat acestora. Prevăzută cu turnicheți, intrarea s-a aglomerat tot mai tare pe măsura apropierii orei de începere a partidei. Într-o încercare care s-a dovedit fatală pentru 96 de fani, poliția a decis să deschidă o poartă de evacuare din arenă și să-i dirijeze pe acolo pe suporteri, scrie Digi Sport.

Aceasta făcea însă legătura, printr-un tunel, cu două sectoare de tribună rezervate spectatorilor în picioare, care erau deja supraaglomerate. În momentul în care primii fanii s-au înghesuit tot mai mult unii în alții și nu au mai avut unde să se ducă, aceștia au fost practic călcați în picioare de miile care veneau din spatele lor. Unii au reușit să escaladeze cu greu gardurile din jur, salvându-se cu ajutorul celorlalți spectatori.

Inițial, poliția s-a spălat pe mâini și a aruncat vina asupra fanilor, pe care i-a acuzat că ar fi forțat calea de acces unde s-a produs tragedia. După un an și jumătate de anchetă, însă, o comisie parlamentară britanică și-a prezentat concluziile în vara luin 1990, care au indicat fără ezitări că motivul producerii tragediei a fost faptul că „Poliția a scăpat lucrurile de sub control”.

După tragedia de pe Hillsborough, autoritățile britanice au interzis complet sectoarele de stadion pentru cei care doreau să urmărească meciurile în picioare.

Înaintea meciului Manchester City disputat duminică (3-2), jucătorii lui Liverpool au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor de pe Hillsborough. 96 de scaune de pe stadion au fost păstrate libere, pe fiecare dintre acestea fiind așezate fulare în memoria celor dispăruți.