2500 de combatanţi ISIS – ucişi, veniturile din petrol ale SI – diminuate cu 30%

Coaliția internațională condusă de SUA a ucis în jur de 2.500 de combatanți ai grupării Statul Islamic (SI) în decembrie cu loviturile sale aeriene în Siria și Irak, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al armatei americane, col. Steve Warren, relatează AFP.
Alina Costache
07 ian. 2016, 07:58
2500 de combatanţi ISIS - ucişi, veniturile din petrol ale SI - diminuate cu 30%

Pentagonul a evitat până în prezent să furnizeze bilanțul acestor operațiuni. Declarațiile col. Steve Warren de la Bagdad au loc în contextul în care liderii coaliției internționale pun accentul pe înfrângerile recente ale grupării SI.

„În decembrie estimăm că în jur de 2.500 de combatanți dușmani au fost uciși de loviturile coaliției în Irak și Siria”, a declarat col. Warren.

Acesta a adăugat că de la începutul loviturilor aeriene în august 2014, gruparea SI a pierdut până la 22.000 kmp, respectiv circa 40% din teritoriile cucerite în Irak, și circa 2.000 kmp, respectiv 10%, în Siria.

„Estimăm că SI se află în prezent într-o poziție defensivă. Au atins punctul culminant al operațiunilor lor ofensive în luna mai, dar de atunci nu au făcut decât să piardă teren”, a adăugat responsabilul american.

Când califatul autoproclamat a fost la punctul său maxim de dezvoltare, el a fost implantat mai mult în Irak decât în Siria, notează AFP. Forțele irakiene au recucerit însă de atunci mai multe centre urbane, printre care și Ramadi.

Mai multe grupuri de jihadiști se ascund însă în continuare în suburbiile orașului, a precizat Warren, subliniind că trupele irakiene au ucis în jur de 60 de combatanți ai Statului Islamic în ultimele 24 de ore.

Totuși, chiar dacă numărul jihadiștilor uciși este semnificativ, SI își poate reface rândurile aproape tot atât de rapid, în special datorită afluxului de tineri șomeri proveniți din țările din jur în care situația economică și politică este dificilă.

SUA estimau anul trecut că există între 20.000 și 30.000 de membri ai SI în Irak și Siria, un număr repetat miercuri de col. Warren.

Strategia coaliției internaționale împotriva SI a fost de a ataca în special infrastructurile petroliere folosite de gruparea extremistă pentru a se finanța. Potrivit lui Warren, producția petrolieră a jihadiștilor a fost redusă cu aproape 30%, trecând de la 45.000 de barili de petrol pe zi, la 34.000 de barili de petrol pe zi.

Loviturile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA asupra infrastructurilor petroliere ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au dus la reducerea veniturilor din petrol ale organizației cu circa 30% din octombrie, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al coaliției citat de Reuters.

În octombrie, armata SUA și-a intensificat eforturile de a distruge infrastructurile petroliere controlate de gruparea jihadistă, declanșând operațiunea așa-numită „Tidal Wave II”, care a vizat facilitățile de rafinare, transport și distribuție ale SI.

Potrivit purtătorului de cuvânt al coaliției, col. american Steve Warren, acest efort s-a tradus până în prezent prin 65 de lovituri aeriene.

„Estimăm că această operațiune le-a redus veniturile cu circa 30%”, a declarat Warren în cadrul unui briefing de presă de la Bagdad.

Statul Islamic producea 45.000 de barili de petrol pe zi înainte de lansarea operațiunii, față de doar 34.000 de barili pe zi în prezent, a mai precizat col. Warren.

Același purtător de cuvânt a declarat marți că teritoriile controlate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) s-au restrâns anul trecut cu 40% în Irak și cu 20% în Siria, după ce operațiunile militare au forțat combatanții acestei mișcări să se retragă din mai multe orașe cucerite anterior.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Bani mulți pentru românii care stau la curte. Se dau câte 1500 de euro, banii intră direct pe card
Capital.ro
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
BNR confirmă ce se întâmplă cu toate împrumuturile în LEI deținute de români
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Orice român trebuie să vadă acest loc. Aici vei avea vacanța de vis
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Penthouse-ul de 500.000 € al Loredanei Chivu a fost ”devalizat”! Imagini HALUCINANTE!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Alegeri locale și europene 9 iunie 2024: Românii vor primi 5 buletine de vot și o tușieră. La ce oră se deschid secțiile de votare
Capital.ro
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Intră în vigoare din 7 iunie. Ce șoferi trebuie să depună cerere
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'