3.600 de cuvinte vor fi incluse în DOOM. „Remedial”, „selfie” şi prof” se numără printre ele

3.600 de cuvinte vor fi incluse în DOOM (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române), care va apărea în acest an. „Remedial”, „selfie” şi prof” se numără printre ele, a declarat directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu.

15 nov. 2021, 19:33
3.600 de cuvinte vor fi incluse în DOOM. „Remedial”, „selfie” şi prof” se numără printre ele
3.600 de cuvinte vor fi incluse în DOOM

3.600 de cuvinte vor fi incluse în DOOM. În prezent, noua ediţie a dicţionarului se află la tipar şi apariţia ei pe piaţă depinde de Monitorul Oficial.

Avem promisiunea că apare până la finalul anului, dar nu o dată sigură. Nu sunt modificări spectaculoase, pentru că nu vrem să facem revoluţie”, a declarat Adina Dragomirescu.

„Sunt cuvinte nou introduse şi normate, aproximativ 3.600, au fost efectuate modificări la intrări deja existente, în jur de 3.000, dar nu neapărat de normă, mai mult de accentuare. Pentru verbe, de exemplu, am inclus formele pentru toate persoanele, pentru că există şi vorbitori care nu sunt nativi şi au nevoie de acestea”, a mai precizat directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române.

În plus, în cazul unor cuvinte la care existau două variante de pronunţie a fost păstrată forma cea mai des folosită de utilizatorii intelectuali.

Citeşte şi: Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei DOCUMENT

3.600 de cuvinte vor fi incluse în DOOM

Noua ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic a fost introdus termenul familiar „prof”, cu pluralul „profi”. După folosirea în sintagma „ore remediale”, în DOOM 2021 a fost introdus adjectivul „remedial”, cu sensul „care remediază”. Adjectivul a intrat în limba română din limba engleză. Ziua a doua a lunii poate fi pronunţată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Aceeaşi variaţie este acceptată şi când structura este însoţită de substantivul „data”: în data de doi/două noiembrie, tot conform DOOM 2021.

A fost eliminată, din perechea de variaţie acentuală trAfic/TrafIc, a doua modalitate de accentuare, astfel încât singura formă acceptată este trafic. Urmărind istoria normei în privinţa accentuării acestui substantiv, observăm că în 1981 era recomandată numai forma trafIc, din 2005 au fost acceptate ambele variante, iar în această fază a limbii s-a renunţat la trafIc pentru că nu mai este înregistrat în uz.

În cea mai recentă ediţie a dicţionarului, substantivul „mausoleu” se desparte în silabe ma-u-so-leu. În ediţia precedentă, DOOM 2005, despărţirea în silabe era mau-so-leu.

Se regăseşte acum substantivul „selfie”, încadrat în clasa substantivelor neutre şi are pluralul „selfie-uri”. Atenţie la grafia formei de plural şi a formei cu articol hotărât: desinenţa -uri, respectiv articolul hotărât se ataşează cu cratimă: selfie-uri, selfie-ul.

DOOM-ul are un statut special faţă de alte dicţionare. Este una dintre puţinele situaţii când avem o obligaţie de a respecta ceva ce apare într-o carte. Chiar suntem obligaţi să folosim grafia, pronunţarea, formele corecte indicate în acest dicţionar”, a transmis anterior, într-un comunicat, Adina Dragomirescu, care e unul dintre invitaţii sezonului „Vorbeşte corect!” de la TVR 1.

Emisiunea e difuzată de luni până vineri, de la ora 14:55, şi poate fi urmărită pe canalul de YouTube al televiziunii publice, scrie News.ro.


loading...