3 bebeluşi morţi din cauza unei bacterii intraspitaliceşti. Şeful secţiei, reacţie halucinantă: „Nu e nimeni vinovat, se mai întâmplă”

Trei nou-născuţi au murit la scurt timp după naştere după ce au luat din spitalul în care au venit pe lume o bacterie periculoasă. Doi dintre copii şi-au pierdut viaţa în primăvara acestui an, iar cel de-al treilea în urmă cu trei săptămâni. Părinţii sunt disperaţi să afle răspunsuri la întrebările lor.

02 sept. 2016, 15:01
3 bebeluşi morţi din cauza unei bacterii intraspitaliceşti. Şeful secţiei, reacţie halucinantă: „Nu e nimeni vinovat, se mai întâmplă”

Emilian s-a născut pe 25 februarie la Spitalul Județean Suceava. A avut 3,9 kilograme și imediat după naştere a fost declarat clinic sănătos. „A doua zi, sunăm la spital și auzim pe fundal: trebuie să îl botezați repede pe copil!”, povestește Tudor, tatăl lui Vasile pentru tolo.ro.

Familia află că băieţelul e într-o stare proastă şi după 27 de ore de la naștere moare. Pe Certificatul medical constatator, la cauzele morții, scrie stop cardio-respirator neresuscitabil, insuficiență respiratorie acută, bronhopneumonie congenitală cu Pseudomonas aeruginosa.

Un medic de la un mare spital de urgență din București explică cum că pe certificatul constatator cauza morţii este trecută la final. Cel mai trist este că infecția cu piocianic a fost trecută de către Spitalul Județean din Suceava ca fiind venită de la mamă, deşi piocianic este unul dintre cei mai agresivi și recurenți germeni din spitalele românești.

Citeşze şi: Acuzaţii de malpraxis la adresa unui medic din judeţul Galaţi. Două femei spun că bebeluşii lor au murit din cauza neglijenţei acestuia

„Congenital înseamnă prezent la naștere. Din păcate, bronhopneumonie congenitală a devenit o placă prin care unele spitale încearcă să mute responsabilitatea morții nou-născuților la mame sau la copil. Cum putea să fie născut cu piocianic, o bacterie gram negativă de spital?! Poate dacă avea internări repetate”, spune același doctor, potrivit tolo.ro.

Tatăl copilului a încercat să afle adevărul, însă răspunsurile primite din partea șefului secției obstetrică-ginecologie l-au lăsat fără cuvinte. „Doctorul Cristian Irimie, șeful secției obstetrică-ginecologie, m-a primit într-un birou plin de fum, ca un iad al tabacului, și mi-a sugerat că soția mea a venit infectată,. Același lucru îl afirmase și într-un interviu pentru presa locală, la postul Intermedia TV. Mi-a zis că nu e nimeni vinovat, că se mai întâmplă”, spune el.

Trei zile mai târziu, în aceeași secție de neonatologie de la Spitalul Județean Suceava, moare un alt bebeluş, Teodor Alexandru Manea. Născut pe 17 februarie, copilul prezintă în timp toate simptomele unei infecții agresive.

Pe Certificatul de deces medicul scrie, după stopul cardio, la cauzele determinante: sepsis neonatal. Alexandru nu împlinise două săptămâni.

Inițial, familia Manea află că germenele infecției lui Alexandru a fost altul decât al lui Vasile, copilul dispărut primul, însă adevărul era cu totul şi cu totul altul. Pe 22 martie 2016, tatăl și mama lui Alexandru Manea fac o plângere către DSP Suceava. Își angajează și avocat. Confirmarea celor mai dureroase temeri ajunge la ei pe 4 aprilie.

DSP le comunică părinților că, în ciuda celor venite în primă instanță de la Iași, o altă analiză efectuată la Institutul Cantacuzino „confirmă prezența bacteriei Pseudomonas aeruginosa”. Piocianic.

Într-o cultură a negării, piocianicul își vede de treabă. Recent, al treielea copil moare în același spital, cu aceleași simptome.

„Nu ne-a băgat nimeni în seamă, nu ne-a explicat nimeni de ce s-a îmbolnăvit copilul nostru. I-am solicitat directorului Tiberius Brădățan fișa me­dicală a lui Lucas ca să înțelegem ce a avut și de ce a murit, dar acesta ne-a amenințat că ne dă în judecată pentru hărțuire dacă îl mai deranjăm. Vreau să aflu de ce a murit copilul meu, pentru că sunt sigur că a luat o infecție din spital și toți vor să ascundă acest lucru”, mărturisește Nicolae Paparuș, tatăl lui Lucas, pentru Obiectiv de Suceava.

Citeşte şi: Acuzaţii de malpraxis la adresa unui medic din judeţul Galaţi. Două femei spun că bebeluşii lor au murit din cauza neglijenţei acestuia