3 greşeli comune de marketing în magazin

Marketing-ul în magazin (sau merchandising-ul)  are ca scop îmbunătățirea vânzărilor. Reprezentanții magazinului pot aplica diferite tehnici pentru a influența deciziile de cumpărare ale persoanelor care intră în magazin, determinându-le să cumpere anumite produse sau să cumpere mai mult decât au crezut. Realizarea unui bun plan de marketing pentru magazin este esențială pentru ca magazinul să invite clienții să cumpere. 

18 nov. 2019, 14:12
3 greşeli comune de marketing în magazin

Care sunt acele „instrumente” pe care le puteți folosi? O vitrină atractivă, rafturi metalice de calitate,  o atmosferă plăcută, un management corect al sortimentului, promoții care să invite clienții să cumpere, evenimente sau prezentări etc. Și, mai ales, crearea unei strategii și evitarea acestor greșeli.

Greșeala nr 1: credeți că „designul este potrivit doar pentru magazinele mari”

Un magazin bine conceput este un spațiu în care clienților le place să intre pentru a face cumpărături. Crearea unui proiect bun privind amenajarea magazinului vostru înseamnă punerea clientului pe primul plan. Pentru a-l putea pune în aplicare aveți nevoie de un spațiu adecvat afacerii pe care doriți să o dezvoltați. 

Mulți comercianți se gândesc la design ca la o cheltuială în plus și fac doar câteva schimbări în magazinul lor. Schimbă acea piesă de mobilier deteriorată  sau vopsesc pereții într-o culoare la modă. Este esențial ca magazinul să fie curat și ordonat, dar ce așteaptă clientul vostru? De ce cumpără din alte magazine și nu din al vostru? 

 Dacă modificați ceva în magazin ar fi bine să apelați la ajutorul unui designer, să știți exact cât să investiți și de ce și mai ales să știți cum veți amortiza investiția respectivă și ce impact va avea asupra vânzărilor.

De exemplu, dacă vreți să schimbați rafturile trebuie să luați în considerare că, pentru a rezista în timp, trebuie fie de cea mai bună calitate. Prin urmare, dacă vreți ca cei care intră în magazin să devină clienți permanenți, trebuie să-i atrageți nu doar cu ajutorul produselor oferite, ci și cu ajutorul unui design atractiv.

Pentru a reuși acest lucru, puteți lua legătura cu specialiștii de la Rafturi Metalice de la A la Z care vă vor oferi toate informațiile cu privire la cum puteți amenaja eficient magazinul astfel încât să îmbunătăți experiența clienților în timpul cumpărăturilor și să-i transformați în clienți fideli. 

Dacă, de exemplu, în magazin vindeți și legume și fructe, puteți înlocui rafturile vechi cu o serie de rafuri pentru legume fructe care pot avea structura metalică vopsită în câmp electrostatic pentru o rezistență sporită sau pot avea structură metalică în combinație cu elemente din pal melaminat și lemn. Acestea din urmă au o eleganță aparte și un design deosebit. 

De îndată ce le veți monta, vei constata că aspectul magazinului vostru se va schimba, atrăgând din ce în ce mai mulți clienți și determinându-i să intre din ce în ce mai des pentru a cumpăra fructe și legume proaspete, frumos așezate pe rafturile cu un design aparte. 

Greșeala 2: Neglijarea vitrinei

Pe lângă rafturi, vitrina este cartea de vizită a magazinului și este, de asemenea, cel mai bun vânzător. O vitrină bine amenajată constituie o minunată invitație pentru cel care o privește. Vitrina invită trecătorul să intre în magazin pentru a afla mai multe informații despre produsele expuse, pentru a cumpăra. 

Modul de amenajare a vitrinei este foarte important, deoarece determină oamenii să intre în magazin, transmite mesajul brandului, vă diferențiază de ceilalți. 

Pentru ca vitrina să îndeplinească aceste obiective, trebuie să planificați amenajarea ei. Este, în primul rând, o chestiune de comunicare, despre ceea ce doriți să expuneți în vitrină în orice moment. În primul rând, trebuie să dispuneți de un „scenariu”, în care iluminarea corespunzătoare joacă un rol fundamental. Apoi, gândiți-vă la ce doriți să obțineți și ce elemente aveți nevoie: produse din magazin, materiale, rafturi etc.

Cât de des vă schimbați vitrina? Acest lucru va depinde de sectorul vostru de activitate și mai ales de frecvența de achiziție a produsului pe care îl vindeți. De asemenea, ar trebui să luați în considerare cât de des trece o persoană prin fața magazinului. În general, ar trebui să vă schimbați vitrina la fiecare 15 zile.

Greșeala 3: Neacordarea importanței brandului 

Brandul ar trebui să fie o prioritate pentru voi: este modul în care clienții îți vor reaminti de magazin. În magazin există mai multe modalități de a reaminti clienților cât de important este brandul pentru voi. Pentru că, dacă este important pentru voi, va fi important și pentru ei.

Pe lângă „know-how-ul” vostru și ceea ce transmite afacerea voastră pe internet, brandul devine vizibil pe multe elemente grafice ale magazinului: sacoșe, etichete, indicatoare interioare, hârtie de ambalat, uniformă etc. Utilizați corect logo-ul pe toate aceste elemente: culoare, forme, fonturi …

Nu abuzați de materiale de brand. Mulți comercianți își umplu magazinele cu afișe, doar pentru că le-au fost oferite de către unul dintre furnizorii lor, deoarece le este mai comod așa decât să se gândească la cum să  amenajeze vitrina sau cum să amplaseze anumite produse pe rafturi. În acest fel, brandul își pierde importanța, clientul nici măcar nu îl percepe.

Aceste trei greșeli sunt doar câteva dintre greșelile de marketing care pot fi comise în magazin. Important este să vă străduiți să le evitați ținând cont de sfaturile unor specialiști precum cei de care v-am amintit la începutul articolul. Mult succes vă dorim!