3 obiceiuri UITATE de Sfantul Andrei. Ce înseamnă „Covasa”, „Bocetul Andreiului” şi cum îţi afli ursitul

Poporul roman a dat nastere de-a lungul timpului unor traditii extrem de frumoase. Azi iti prezentam 3 obiceiuri uitate de Sfantul Andrei – Covasa, Bocetul Andreiului si cum isi aflau fetele ursitul.

30 nov. 2015, 10:20
3 obiceiuri UITATE de Sfantul Andrei. Ce înseamnă „Covasa”, „Bocetul Andreiului” şi cum îţi afli ursitul

Covasa – Bautura rituala

Cu ocazia Sfantului Andrei, in zona Colinelor Tutovei, se facea o bautura speciala din malai si faina sau doar malai, numita covasa. Lichidul fermentat rezulta din amestecul in parti egale de malai si faina (sau malai si atat), peste care se turna apa clocotita din care reiesea un terci care, dupa doua ore de stat la racit, se punea intr-o putina, peste care se turna apa calduta pana se obtinea un lichid mai vascos. Acesta era trecut apoi prin ciurul de malai, dupa care se amesteca bine si se lasa la fermentat intr-un loc caldut din casa, pana a doua zi.

Lichidul era apoi pus la fiert, pana se mai ingrosa putin, rezultand o bautura cu un gust ca de braga. Covasa era ulterior impartita cu vecinii si se spunea ca astfel vacile vor avea mai mult lapte, iar acesta va fi unul „smantanos” (gras, bogat).

Citeste in continuare despre obiceiurile uitate de Sfantul Andrei pe TeoTrandafir.com