35 de ani de terorism în Franţa. Cronologia tragică a atentatelor din Hexagon

Un camion condus de un francez de origine tunisiană a intrat în plin în mulţimea ce asistase la Nisa la focurile de artificii organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Cel puţin 84 de persoane au fost ucise, în ceea ce întreaga lume numeşte un act terorist, însă Franţa are o istorie tristă în această privinţă.

15 iul. 2016, 06:31
35 de ani de terorism în Franţa. Cronologia tragică a atentatelor din Hexagon

29 martie 1982: 5 morţi după explozia unei bombe în trenul Paris-Toulouse

Bomba a fost plasată într-o valiză, iar explozia sa a provocat moartea a cinci persoane şi rănirea a 27. Atentatul a fost imediat revendicat de „prietenii lui Carlos” şi la scură vreme au mai avut loc câteva atacuri teroriste cu mortiere: atentatul de pe rue Marbeuf s-a soldat cu un mort în aprilie 1982, iar cele din gara Marseille Saint-Charles şi TGV Marseille-Paris, din décembre 1983, au făcut 5 morţi şi 45 de răniţi.

9 august 1982: 8 morţi şi 56 de răniţi pe aeroportul Orly

Revendicat de Aramata secretă armeniană de eliberare a Armeniei (Asala),acesta atac cu o valiză capcană a avut ca motiv nerecunoaşterea genocidului armean. Bagajul, depozitat de un siriano-armenian de 29 de ani, Varoujan Garbidjian, a explodat pe aeroportul parizian Orly şi a făcut 8 morţi şi 56 de răniţi.

17 septembrie 1986: atentat pe strada Rennes, ultimul dintr-o serie de atentate care au avut loc în 1985-1986

Între februarie 1985 şi septembrie 1986, 13 atentate teroriste au vizat Franţa. Această serie deevenimente s-a încheiat cu atentatul de pe strada Rennes, din Paris. În total, aceste atentate au provocat 13 morţi şi aproape 300 de răniţi. Au fost atribuite unei organizaţii apropiate de Hezbollah.

25 iulie 1995: 8 atacuri teroriste în trei luni, care s-au încheiat cu un atentat la metroul Saint-Michel

Atentatele au fost atribuite GIA (Grupul islamist armat), care s-a răzbunat pe Franţa pentru susţinerea regimului de la putere în războiul civil algerian. Pe 25 iulie 1995 o bombă a explodat în gara RER Saint-Michel, din Paris, provocând 8 morţi şi 117 de răniţi. teroristul Khaled Kelkal a fost omorât două luni mai târziu, la Lyon, pe când încerca un nou atentat. Un an mai târziu, pe 3 decembrie 1996, un atentat similar a avut loc la staţia RER de la Port Royal, bilanţul fiind de 8 morţi şi 151 răniţi, iar autorul nu a fost identificat.

martie 2012: Mohamed Merah a omorât 7 persoane la Montauban şi Toulouse

După ce a omorât 3 militari la Toulouse şi Montauba, pe 11 şi 13 martie 2012, Mohamed Merah a omorât trei elevi şi un profesor la şcoala evreiască Ozar Hatorah, din Toulouse, pe 19 mars.Acest terorist islamic a fost ucis într-un raid care a avut loc în cartierul Côte Pavée.

7 şi 9 ianuarie 2015 : atentatele de la «Charlie Hebdo» şi Hyper Cacher

Fraţii Chérif şi Saïd Kouachi au intrat în sediul revistei Charlie Hebdo, din arondismentul XI, şi au omorât 12 persoane cu o armă Kalaşnikov. Desenatorii Wolinski, Cabu, Charb şi Tignous s-au aflat printre victime. Pe 8 ianuarie Amédy Coulibalya omorât un poliţist municipal şi a rănit un agent la Montrouge (Hauts-de-Seine), apoi a luat mai mulţi ostatici. Înainte de a fi omorât a mai omorât patru oameni.

13 noiembrie 2015: 130 morţi la Paris, în atacuri coordonate

Atentatele au fost comise în aceeaşi seară, la Paris şi Saint Denis, în apropierea Stade de France,în timpul meciului amical Franţa-Germania. Trei kamikaze s-au aruncat aici în aer, provocând o victimă. Puţin mai târziu, trei terorisşti au mitraliat terasele cafenelelor din arondismentele X şi XI, iar la teatrul Bataclan a avut loc o luare de ostatici.. Bilanţul total al atentatelor atribuite Statului Islamic a fost de 130 de morţi.