40 de copii din Satu Mare s-au intoxicat cu mâncarea primită la grădiniţă

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentelor (DSVSA) Satu Mare şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor efectua controale la grădiniţele şi firmele de catering din judeţ, după ce peste 40 de preşcolari din comuna Medieşu Aurit s-au întoxicat cu mâncarea primită.

21 mai 2014, 12:16
40 de copii din Satu Mare s-au intoxicat cu mâncarea primită la grădiniţă

Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Domuţa, a anunţat miercuri în Colegiul Prefectural că se va face o cartografiere a tuturor firmelor, urmând să fie verificate cu privire la respectarea normelor igienice, informează Agepres.

Potrivit lui Domuţa, se va verifica dacă materiile prime sunt achiziţionate de la unităţi avizate sanitar-veterinar, dacă au documentele de sănătate, dacă transportul acestora se face în bune condiţii, modul în care se face depozitarea produselor.

De asemenea, DSVSA Satu Mare cere în mod expres ca mâncarea caldă să fie preparată cu doar două ore înainte de servire, iar gustările reci să fie ţinute în condiţii de temperatură controlată. De asemenea, la catering se permite porţionarea mâncării doar în caserole de unică folosinţă, iar personalul va fi supus unui triaj epidemiologic.

Directorul DSP, Dorina Dragoş Guran, a precizat că la nivel de judeţ există 55 de grădiniţe din care 14 folosesc sistemul de catering pentru servirea mesei. Referitor la meniul servit, aceasta a precizat că trebuie avizat de către un medic sau un specialist dietetician, însă la nivelul reţelei şcolare sunt doar 11 medici şi 46 de asistente, faţă de 30 de medici şi 102 asistenţi cât este necesar.

Pe 8 mai, 44 de copii de la Grădiniţa de program prelungit din comuna Medieşu Aurit au suferit toxiinfecţie alimentară după ce au consumat meniul primit la grădiniţă livrat de o firmă de catering.

CITEŞTE ŞI: O familie din Mehedinţi, printre care şi doi copii, intoxicată cu ouă umplute