40 de cerbi lopătari vor popula o pădure de lângă municipiul Alba Iulia. Primăria asigură finanțarea din bugetul local

Primăria municipiului Alba Iulia va finanța cu 100.000 de lei achiziția a 40 de exemplare de cerbi lopătari, 30 de femele și 10 masculi, care vor popula o pădure de lângă oraș.

27 sept. 2022, 18:09
40 de cerbi lopătari vor popula o pădure de lângă municipiul Alba Iulia. Primăria asigură finanțarea din bugetul local

Proiectul de hotărâre privind acordarea acestei sume Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba a fost discutat marți, în Consiliul Local Alba Iulia.

Citește și Guvernul a aprobat plafonul de 185,48 de milioane de euro pentru schema de ajutorare a crescătorilor de animale

Scopul acestui plan este de „refacere ecologică prin populare cu cerbi lopătari, în zona municipiului Alba Iulia”. Astfel, cele 30 de femele (ciute) și 10 masculi (tauri) din specia cerb lopătar vor fi aduși în pădurea de la Oarda.

„În ultimii ani, din cauza prezenței prădătorilor (lupi, șacali, câini hoinari), urmare a diverselor accidente rutiere, populația de cerbi lopătari din județul Alba a scăzut drastic, astfel AJPS Alba s-a hotărât să intervină în refacerea populației de cerbi lopătari. Propunerea AJVPS Alba pentru acest proiect este ca punctul de populare să fie în zona Alba Iulia, pădurea Orzii, unde biotopul este favorabil acestei specii de cervidae”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Suma totală a achiziției animalelor este estimată la 100.000 de lei, iar aceasta ar urma să fie făcută în două tranșe.

Cei 10 masculi, care au un cost total de 40.000 de lei  vor fi achiziționați în lunile septembrie-octombrie, în timp ce femelele vor ajunge în pădurea de lângă Alba Iulia în perioada noiembrie-decembrie.

Pentru desfășurarea acestei acțiuni, Primăria va încheia un protocol cu AJPVS. Asociația va promova acțiunea de popiuare și susținerea financiară asigurată de primărie, iar până la 231 decembrie va depune raport privind implementarea proiectului.

Cerbul lopătar este o specie pe cale de dispariție care face parte din fauna județului Alba și este o resursă necesară ecosistemului, susțin reprezentanții AJVPS. Potrivit acestora, în pădurea Orzii, biotopul este favorabil acestei specii.

Specialiștii spun că acest exemplar este reprezentat numeric în zona de vest și sud-vest a României, dar s-au făcut repopulări în alte 27 de județe, inclusiv în Alba. În anul 1957 au fost aduse 16 exemplare, din Parcul Sarlota (Timiș), în Pădurea Mare de lângă Petrești.

Citește și Prima ţară care vrea impozit pe emisiile de metan de la vaci şi oi. Măsura alarmează crescătorii de animale