400 de cadavre, descoperite într-o groapă comună în Irak

Forțele irakiene implicate în operațiunile de recucerire a orașului Falluja de la gruparea teroristă Statul Islamic (Sl) au descoperit duminică o groapă comună conținând în jur de 400 de cadavre, informează AFP și DPA, citând surse oficiale locale.

05 iun. 2016, 19:45
400 de cadavre, descoperite într-o groapă comună în Irak

Groapa comună a fost descoperită în localitatea Saqlawiya, la 10 km nord-vest de Falluja, potrivit unui colonel de poliție din provincia Al-Anbar, potrivit Agerpres.

„Forțele de securitate ale poliției federale, armata și (unitățile paramilitare șiite) Hashd al-Shaabi au descoperit o groapă comună în cartierul Shuhada în timpul unei operațiuni de deminare”, a declarat el.

„Groapa comună conținea aproximativ 400 de corpuri de militari. Erau de asemenea câțiva civili”, a adăugat el, sub acoperirea anonimatului, nefiind autorizat să discute cu presa.

Potrivit colonelului, cele mai multe dintre victime au fost împușcate cu un glonț în cap. „Forțele de securitate au deschis groapa comună și au început transferarea corpurilor pentru identificare”.

Victimele ar fi în principal soldați irakieni uciși de jihadiștii SI într-o serie de atacuri mortale contra bazelor armatei în zonă.

„Organizația (SI) a executat mulți militari și civili în această zonă la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015”, a afirmat colonelul de poliție.

Rajeh Barakat, un membru al consiliului provincial Al-Anbar, a confirmat descoperirea gropii comune.

„Groapa comună conținea de asemenea civili executați de Daesh pentru spionaj sau nerespectarea regulilor organizației”, a spus el, folosind acronimul în limba arabă pentru SI.

Nu a existat nicio confirmare oficială la Bagdad, notează DPA.

Saqlawiya și Falluja au fost printre primele zone capturate de SI în vestul Irakului la începutul anului 2014.