45.000 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate mai multe luni

Publicat: Vineri, 15 Noiembrie 2019 17:46 // Actualizat: Vineri, 15 Noiembrie 2019 17:46 // Sursa: romaniatv.net

Peste 45.000 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, în medie cu una-trei luni, iar în unele cazuri sunt întârzieri de până la şase luni, la nivelul lunii septembrie, anunţă Ministerul Muncii. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a cerut o situaţie la zi de la toate casele de pensii judeţene.

45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la şase luni de întârziere, iar media întârzierilor este între una şi trei luni.

"În videoconferinţa organizată astăzi de ministrul Muncii şi Priotecţiei Sociale, Violeta Alexandru, cu cei 42 de directori executivi ai caselor judeţene de pensii plus cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti, fiecare director a fost întrebat cu privire la aceste întârzieri, dându-li-se termen prima săptămână a lunii decembrie pentru rezolvarea lor", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, citat de News.ro.

Conform sursei citate, raportat la numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele cinci case de pensii sunt, în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş.

Principalele cauze se referă la prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare a stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o improprie împărţire a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nNivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

Reprezentanţii Ministerului Muncii arată că, pe lângă blocajele din aplicaţie semnalate de aproape toţi directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie.

Astfel, în prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judeţene de pensii va prezenta o situaţie la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluţii concrete privind simplifcarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităţilor la nivelul celor 6 filtre de verificare.

"Niciun pensionar nu tebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar,” a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citat în comunicat.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dosare recalculare pensii Ministerul Muncii Violeta Alexandru
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 nov 15:43
Răspunde | Votează email 0 email
emil
Noul guvern liberal sa lamureasca si pensiile militare unde sunt discrepante si nedreptati imense!
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 10 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H