5 expresii pe care să nu le spui copilului tău

Poate ca nu mai folosesti expresii "invechite" pe care le-ai auzit la randul tau cand erai copil: "Lasa ca vezi tu cand vine tatal tau", "Daca ai fi semanat si tu cu sora ta!"etc.

08 mai 2015, 19:59
5 expresii pe care să nu le spui copilului tău

Specialistii avertizeaza ca mai sunt o multime de alte expresii pe care le folosesti fara sa-ti dai seama ca nu sunt deloc bune pentru copilul tau.

Iata cateva exemple:

1. Bravo!

Desigur, cuvantul in sine nu este ceva rau, ci frecventa cu care il utilizezi si mai ales momentele alese. Daca il folosesti de fiecare data cand copilul tau face ceva, ii poti crea dependenta. El va cauta „validarea” ta sau a altuia la fiecare pas pe care il va face si nu va continua drumul pana cand cineva nu-i spune ca a facut bine pana acolo. „Copilul nu va putea fi stapan pe picioarele sale si nu se va putea autoaprecia”, explica Jenn Berman, psiholog, autoarea cartii „Ghidul de la A la Z al cresterii unui copil fericit si increzator”.

 

2. Nu ne permitem sa luam asta!

Este foarte usor atunci cand copilul vrea ceva sa-i spui „Nu avem bani”, „Nu ne permitem”. Acest lucru ii poate transmite copilului mesajul ca nu aveti o stabilitate financiara, iar asta il poate speria, sau ca nu stii sa gestionezi banii. Vei reusi sa-l bagi intr-o confuzie si mai mare daca azi ii spui ca nu ai bani, iar maine cumperi pentru tine sau casa ceva scump, chiar daca este ceva ce ai nevoie.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.