5 mituri despre apa minerală

Că nutriționiștii ne recomandă să bem 2 l de apă pe zi, o știm cu toții. Despre apa minerală circulă însă o mulțime de mituri – ce e adevărat și ce nu?

08 mai 2017, 09:39
5 mituri despre apa minerală

Apa minerală este o apă potabilă provenită dintr-o sursă naturală sau obținută prin foraj și care, prin compoziția ei chimică, are efecte benefice asupra sănătății. Trebuie să aibă o anumită origine, să nu fie supusă unor modificări artificiale, excepție făcând adăugarea de dioxid de carbon, și să se deosebească de apa de la robinet prin calitățile terapeutice certificate de specialiști. La modul general, termenul de „apă minerală” descrie orice tip de apă carbogazoasă, îmbuteliată. Apa minerală fără efervescență este denumită, uzual, apă plată.

Nu face bine sistemului osos

Este o teorie complet greșită, pentru că acest tip de apă este foarte bogată în calciu și magneziu. Și, după cum știi, aceste două minerale sunt extrem de prețioase pentru sănătatea oaselor, prevenind apariția osteoporozei. Este benefică și pentru buna funcționare a mușchilor și a aparatului cardiovascular.

Nu hidratează bine

Fals. Apa cu bule hidratează excelent, fiindcă păstrează un echilibru la nivelul electroliților – compușii care, prin dizolvare, se disociază în ioni. Aceste particule încărcate electric – sodiu, potasiu, calciu și magneziu – , contribuie la sănătatea ta. Cu ajutorul lor, apa se absoarbe mai bine în organism.

Nu ajută la digestie

Fals. Sulfații naturali din apa minerală le vin în ajutor ficatului și pancreasului pentru a produce enzime care descompun alimentele în mod eficient.

E bună pentru oricine

Multă lume crede asta, însă nu este adevărat. Dacă suferi de gastrită sau ulcer, nu ar trebui să consumi apă minerală carbogazoasă în cantități mari, ci să optezi pentru apă plată. Gazul carbonic din apa minerală carbogazoasă duce la balonare și creează disconfort abdominal. Apele minerale sunt bogate în sodiu nu sunt recomandate femeilor însărcinate.

Nu este bună pentru dantură

Nu e tocmai adevărat. Băută în cantități moderate, ajută la protejarea smalțului dinților, fiindcă este bogată în calciu. Trebuie evitate însă excesele, fiindcă acidul carbonic din apa minerală carbogazoasă atacă smalțul dinților. Nu ai însă această problemă dacă bei apă minerală plată.

Vezi ce puteri nebănuite are autosugestia.