5 octombrie, ZI FĂRĂ CURSURI în şcoli. Multe instituţii au decis să fie ZI LIBERĂ pentru elevi şi profesori

Elevii și profesorii nu vor face cursuri, potrivit unui ordin al ministrului educației, miercuri, pe 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Educației. În fiecare judeţ, sindicatele din educaţie şi inspectoratele şcolare vor stabili felul în care va fi marcată această sărbătoare în unităţile de învăţământ.  

04 oct. 2016, 07:06
5 octombrie, ZI FĂRĂ CURSURI în şcoli. Multe instituţii au decis să fie ZI LIBERĂ pentru elevi şi profesori

Ziua Internațională a Educației sau Ziua Internațională a Profesorului a fost stabilită de UNESCO pe 5 octombrie. În România, printr-un ordin al ministrului educației naționale și cercetării, în care a fost stabilită structura anului școlar 2016-2017, miercuri vor fi suspendate cursurile, informează News.ro. În fiecare județ, sindicatele din Educație și inspectoratele școlare vor stabili felul în care va fi marcată această sărbătoare în unitățile de învățământ. „Fiecare federație sindicală, în înțelegere cu inspectoratul școlar, stabilește un program specific. Dar dacă vă uitați în structura anului școlar 2016-2017, veți vedea că și pe 1 Iunie, și de Ziua Educației sunt activități în care nu se fac cursuri”, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Activităţi reacreative la Iaşi

„Ziua de 5 octombrie este la nivel internaţional declarată Ziua Educaţiei. În acest context, Inspectoratul Şcolar va coordona şi supraveghea activităţile desfăşurate la nivelul instituţiilor şcolare. Fiecare va realiza un program, cu activităţi care se vor desfăşura în timpul programului şc­olar. Activităţile desfăşurate vor fi de tip dezbatere, ateliere de lucru, iar pentru cei mai mici expoziţii, concursuri, toate acestea urmărind să contureze valorizarea educaţiei. Activităţile se vor desfăşura în toate şcolile, nu va fi nici o şcoală închisă. Tot miercuri, ISJ împreună cu Casa Corp­ului Didactic va organiza o dezba­te­re la care vor participa reprezentanţi din domeniul educaţiei“, a declarat Genoveva Farcaş, inspector şcolar general adjunct al ISJ Iaşi.

Cursuri obişnuite în unele şcoli din Constanţa

Pe 5 octombrie este Ziua Mondială a Educaţiei, iar potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, elevii şi profesorii nu vor face cursuri în ziua de miercuri.

Totuşi, felul în care este marcată această sărbătoare rămâne la alegerea unităţilor de învăţământ, astfel că este posibil ca în unele şcoli constănţene cursurile să se desfăşoare ca într-o zi obişnuită aşa cum s-a întâmplat anul trecut sau vor fi organizate diverse manifestări.

Minivacanţă pentru bugetari în decembrie

În iarnă, românii se vor bucura de cele mai multe zile libere din an. 30 noiembrie (miercuri) va fi zi liberă cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei. Deasemnea, și pe 1 decembrie (joi), de Ziua Națională a României, românii vor avea liber. Zilele libere continuă cu 25 decembrie (duminică) și 26 decembrie (luni) cu ocazia Crăciunului.

Codul muncii prevede câte două zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Citeşte şi Încă o zi de sărbătoare pentru români! Vezi când ar putea fi

Toate informaţiile legate de zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt cuprinse în Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.