5 secrete ca să ai o relaţie perfectă. Iată la ce trebuie să fii atent

De ani buni, psihologii au încercat să găsească formula pentru cea mai fericită relaţie de cuplu, iar în prezent se pare că au ajuns la un consens. Printre cercetatorii fenomenului de fericire în cuplu se regăseşte şi psihologul roman Lenke Iuhos, care a studiat tendintele comportamentale ale oamenilor, ca individualitati şi ca parte într-o relaţie .

13 feb. 2018, 18:53
5 secrete ca să ai o relaţie perfectă. Iată la ce trebuie să fii atent

SMS-ul sau Facebook „omoara” comunicarea emotionala

„Tot mai multe cupluri iau decizii mai mici sau mai mari, isi cer iertare sau incearca sa resolve o problema prin intermediul Facebook-ului sau a SMS-ului. in astfel de cazuri, se pare ca rata de fericire este mai scazuta, deoarece din intreg mecanismul de comunicare lipsesc emotiile. Scuzele nu pot fi cu adevarat scuze pana cand partenerii nu se privesc ochi in ochi si isi vad … sufletele. Problemele nu se pot rezolva in stil pompieristic, tastand cateva cuvinte pe telefonul mobil. Da, telefonul mobil ne-a usurat comunicare, insa ce este mai facil nu inseamna ca este si eficient din punct de vedere al relatiilor umane. Cuplurile trebuie sa depuna mai mult efort, sa-si exprime direct sentimentele si emotiile, ci nu prin intermediul telefoanelor mobile”, declara psihologul Lenke Iuhos.

 Polii opusi … nu se atrag!

„Studiile empirice au demonstrate ca acele cuplurile, in care partenerii au multe trasaturi commune, sunt mai fericite. Creierul are o abilitate fantastica de a face asocieri intre trasaturile noastre si ale partenerului, ba chiar are puterea deosebita de a ne proiecta personalitatea in altii si a avea pretentia si ca altii sa se comporte ca noi. Chiar daca exista o vorba extrem de raspandita in spatiul public, si anume „polii opusi se atrag”, numeroase studii experimentale au demonstrat ca mai trainice si fericite sunt cuplurile in care partenerii au trasaturi asemanatoare”, mentioneaza psihologul Lenke Iuhos

Egalitate in drepturi si obligatii!

„Impartirea sarcinilor confera subconstientului un sentiment de echilibru in relatie, de egalitate intre cei doi parteneri si de conlucrare. Atunci cand ne impartim sarcinile, in special cele domestice, devenim mai relaxati si fericiti impreuna. Lipsa unui astfel de sistem de conlucrare, conduce la tensiuni, resentimente, reprosuri, certuri si, inevitabil, despartiri”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Plictiseala „rupe” iubirea!

„Odata cu dezvoltarea tehnologica, s-a constatat o descrestere a preocuparii oamenilor pentru dezvoltarea personala. Este un proces invers proportional in care oamenii si-au concentrat atentia asupra altor obiceiuri si si-au distras atentia de la propria persoana. La un moment dat, rutina aceasta va conduce la plictiseala, care este un factor extrem de nociv pentru bunul mers al unei relatii. Plictiseala nu face altceva decat sa ne indeparteze unul de altul, sa aduca nefericirea in relatii, deoarece oamenii sunt intr-o continua cautare de lucruri palpitante”, spune Lenke Iuhos.

Certurile de la inceputul relatiei sunt … bune!

„Inceputul relatiei este acea perioada frumoasa si totodata furtunoasa, deoarece incercam sa ne cunoastem unii pe altii, sa ne identificam punctele slabe si sa incepem lupta de dominare. Tot atunci pot aparea si primele certuri majore, pana cand ambele persoane vor constata ca relatia nu este un camp de lupta in care fiecare isi joaca suprematia, ci este un izvor al fericirii, al relaxarii si al iubirii. Cu toate acestea, este bine ca acele certuri „furioase si sincere” sa le avem inca de la bun inceput, pentru a scapa de orice urma de resentiment. Chiar daca pe moment aceste conversații par sa ne creeze un disconfort ele sunt totuși benefice pentru bunul mers al relației pe termen lung și este important sa le avem”, conchide psihologul Lenke Iuhos.