50.000 de copii din întreaga lume aleargă pentru dreptul la viaţă al nou-născuților

Salvați Copiii marchează Ziua mondială pentru eradicarea sărăciei prin organizarea celei de-a treia ediții a Maratonului Internațional al Copiilor (Race for Survival), cea mai mare asemenea competiție organizată la nivel global, cu 50.000 de participanți din 70 de țări. 

17 oct. 2014, 09:48

În România, 216 băieți și fete cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani se întrec la maraton-ștafetă cu copii din întreaga lume, evenimentul desfășurându-se concomitent în toate țările participante. În fruntea fiecărei echipe s-a aflat câte o personalitate publică: Andi Moisescu, președintele organizației noastre, Amalia Năstase, ambasadoarea programului nostru de reducere a mortalității infantile, Cristian China-Birta (Chinezu), fosta gimnastă olimpică Monica Roșu, campioana mondială la fitness Diana Oprea, Cristina Pocora, președinta Comisiei pentru protecţia copilului din cadrul Camerei Deputaților, și cel mai bun maratonist roman Marius Ionescu.

Scopul competiției este acela de a atrage atenția asupra fenomenului sărăciei și riscului de excluziune socială ca principală cauză a mortalității în rândul copiilor. Cu această ocazie, Organizația Salvați Copiii a solicitat autorităților prezente la eveniment alocarea unor bugete mai mari din Programul național de sănătate a mamei și copilului pentru maternități și secțiile de neonatologie din spitale și consolidarea Compartimentului pentru sănătatea femeii și copilului, structură inițiată la recomandarea Organizației Salvați Copiii. Principalele obiective ale acestui department vor fi evaluarea periodică a nevoilor medicale specifice femeii și copilului, elaborarea și implementarea de politici medicale adecvate pentru a reduce mortalitatea infantilă și maternă în România și a permite mamelor să-și îngrijească copiii beneficiind de asistența medicală necesară, obiective ce depind, însă, de stabilirea de bugete realiste, în măsură să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient.

„Legătura dintre sărăcie și mortalitatea infantilă reprezintă una dintre prioritățile organizației noastre, ele fiind, de cele mai multe ori, direct proporționale. Atât mortalitatea, cât şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice. Astăzi, zeci de mii de copii din întreaga lume s-au mobilizat pentru a atrage atenția autorităților și publicului larg asupra nevoii de a interveni cât mai rapid pentru scoaterea din sărăcie a copiilor lumii, inclusiv a celor peste jumătate din copiii români afectați de acest fenomen”, a declarat Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.

30% dintre români trăiesc cu mai puțin de 5 dolari pe zi1, iar 40% sunt supuși riscului de sărăcie și excluziune socială, pondere care crește la peste 50 de procente în cazul copiilor2. Așa arată tabloul privării materiale în România anului 2014, țară în care, concluzionează Uniunea Europeană, 6 milioane de români suferă de „lipsuri materiale grave”3.

După cum arată raportul „Sărăcia şi excluziunea socială a copiilor din Europa – o abordare din perspectiva drepturilor copilului”, lansat de Salvaţi Copiii în vara acestui an, 27 de milioane de copii din Europa, reprezentând 28% din populaţia totală cu vârsta sub 18 ani, sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială. Dacă în ţările nordice şi în Slovenia, Olanda, Germania, Elveţia şi Cehia, între 12 și 19% din copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, în România şi Bulgaria aceștia reprezintă mai multe de jumătate din total (52%), ceea ce constituie un veritabil risc la adresa integrității fizice în rândul acestei categorii extrem de fragile a populației.

Despre Maratonul Internaţional al Copiilor
Race for Survival este cea mai mare cursă alergată de copii pentru copii, organizată la nivel global de Alianţa Internaţională Save the Children, la care aleargă simultan 50.000 de copii din aproape 70 de ţări. Maratonul face parte din programul de reducere a mortalităţii infantile Fiecare copil contează și reprezintă o mobilizare globală atât a copiilor, cât şi a autorităţilor şi liderilor de opinie din aceste ţări, având scopul de a trage un semnal de alarmă asupra problemei mortalităţii în rândul copiilor şi asupra nevoii de a acţiona pentru reducerea numărului de decese.
În România, Maratonul Internațional al Copiilor are loc anual în incinta stadionului Dinamo.

Despre programul Fiecare Copil Contează
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii în rândul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani, proiectul iniţiat de Salvaţi Copiii România în 2010 îşi propune diminuarea mortalităţii infantile cu 15%, până în 2015.

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2013, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute (8.471 decese în 1990, 2.250 în 2009, 1812 în 2012 și 1.678 în 2013) România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,5 la 1000 de copii născuţi vii în 2013 (conform INS). La nivel național, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.
Până acum, în cadrul programului Fiecare Copil Contează, au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2013, 7.000 de beneficiari din 31 de comunități rurale au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.

În cadrul campaniei Bun venit pe lume, derulată începând cu octombrie 2012, Salvați Copiii și-a asumat susținerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante în valoare de 4.100.000 de lei a 38 de maternități din 20 de județe ale țării. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.