54,5% dintre români cred că ţara noastră e ferită de anumite riscuri pentru că nu a trecut la euro

Aproape jumătate dintre români - 48,9% - consideră că populația unui stat ar trebui să facă sacrificii pentru ca țara lor să își plătească la timp datoriile, iar cei mai mulți cred că România este ferită de anumite riscuri, pentru că folosește leul și nu a trecut la euro, potrivit unui sondaj INSCOP, având ca temă criza din Grecia.

21 iul. 2015, 09:05
54,5% dintre români cred că ţara noastră e ferită de anumite riscuri pentru că nu a trecut la euro

48,9% dintre respondenți consideră că populația unui stat ar trebui să facă sacrificii pentru ca țara lor să își plătească la timp datoriile, 40,2% cred că aceste sacrificii nu ar trebui făcute, iar 10,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Cercetarea relevă, în contextul discuțiilor despre Grexit, că 54,5% dintre români consideră că țara noastră este ferită de anumite riscuri, pentru că folosește leul și nu a trecut la euro, 24% apreciază că România ar avea o situație economică mai bună dacă ar fi în zona euro, în timp ce 21,5% aleg varianta ”nu știu/ nu răspund”.

Vezi şi: Guvernatorul BNR: România nu a avut niciodată costuri de finanţare atât de scăzute ca în prezent

”Existența unui procent majoritar care apreciază că România este ferită de anumite riscuri datorită faptului că nu este în zona euro nu trebuie interpretată ca un vot de blam pentru trecerea țării noastre la moneda unică. Mai degrabă, este vorba despre influența unei situații punctuale, a cărei greutate în evoluția opiniei generale despre adoptarea euro rămâne de evaluat. Cu toate acestea, răspunsurile la această întrebare pot fi o indicație a încrederii sporite a populației în moneda națională”, afirmă realizatorii sondajului, potrivit Agerpres.

De asemenea, potrivit cercetării, 25% dintre respondenți apreciază că efectele crizei grecești asupra economiei și populației din România vor fi resimțite într-o măsură mare sau foarte mare, 27% spun că țara noastră nu va fi influențată nici în mică, nici în mare măsură de ce întâmplă în Grecia. 34,1% dintre respondenți consideră că situația din țara noastră va fi influențată în mică și foarte mică măsură de ce se petrece în Grecia. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare a fost de 13,9%.