65 de şcoli, premiate în cadrul competiţiei „ŞCOALA EUROPEANĂ”. Ce instituţie s-a clasat pe primul loc

65 de şcoli au fost premiate la Guvern, în cadrul competiţiei Şcoala Europeană. Fiecare unitate de învăţământ a primit câte 5.000 de lei pentru dotări. Anul acesta, pe primul loc s-a clasat Şcoala "Constantin Parfene" din Vaslui. La festivitatea a participat şi premierul Victor Ponta.
Iulian Tudor
20 mai 2014, 09:07
65 de şcoli, premiate în cadrul competiţiei

Nicio ţară nu poate să existe sau să aibă viitor dacă nu investeşte în Educaţie şi în Sănătate„, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la Palatul Victoria, la ceremonia de decernare a certificatelor „Şcoala Europeană”, competiţie naţională adresată unităţilor de învăţământ, desfăşurată anul acesta sub patronajul Parlamentului European, ajunsă la a XI-a ediţie, potrivit Agerpres.

Ceea ce iniţial a fost o excepţie începe să devină o regulă, şi anume că rezultatele excepţionale pe care le obţin elevii noştri, pe care le obţin cercetătorii noştri, pe care le obţin sportivii noştri sunt recompensate în primul rând moral şi financiar, bineînţeles, şi sunt apreciate la adevărata lor valoare. Cred că locul Parlamentului României, al Guvernului este ideal pentru a reliefa lucrurile extraordinare pe care le fac mulţi dintre cei mai puţin mediatizaţi care au succes în Educaţie, în Cultură, în Sport şi care, de fapt, fac ca România să fie o ţară care poate să aibă mai multă încredere în viitor„, a declarat premierul.

Ponta a afirmat că s-a dorit ca evenimentul să fie găzduit la Palatul Victoria pentru că „nicio ţară nu poate să existe sau să aibă viitor dacă nu investeşte în Educaţie şi în Sănătate”. „Sunt cele două premise, avem rezultate bune în industrie, în agricultură, fonduri europene, mă bucur pentru aceasta, dar dacă nu avem Educaţie şi dacă nu avem Sănătate, degeaba le avem pe toate celelalte„, a completat premierul.

În acest an s-au înscris în competiţie 117 unităţi de învăţământ din 35 de judeţe şi din Bucureşti, 65 de şcoli reuşind să obţină certificatul „Şcoală Europeană”, potrivit datelor prezentate de subsecretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa. Şcolile declarate câştigătoare în competiţie primesc o diplomă şi o plachetă, precum şi un premiu de 5.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru dotare.

Certificarea şcolilor cu titlul Şcoala Europeană le conferă recunoaştere şi prestigiu (…) în cadrul comunităţilor educaţionale iar eforturile pe care le fac şcolile pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte, ceea ce conduce în mod direct la îmbunătăţirea managementului şcolar şi dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide„, a declarat Liliana Preoteasa.

Ea a precizat că de-a lungul celor 11 ediţii ale competiţiei „Şcoala Europeană” în concurs s-au înscris 1.562 de unităţi şcolare din toate judeţele.

Dintre acestea, 376 au primit certificatul ‘Şcoală Europeană’. Acest certificat rămâne valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să se reînscrie în competiţie dacă doreşte să candideze pentru a-şi reconfirma titlul obţinut. Pentru reconfirmarea titlului, ca şi pentru obţinerea pentru prima oară a titlului, şcoala trebuie să dezvolte proiecte de parteneriat cu şcoli din Uniunea Europeană iar managementul şcolii reflectat în documentele manageriale trebuie să fie coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei. Dacă documentele nu dovedesc acest lucru, titlul se pierde pentru cei care l-au avut sau nu este câştigat de cei care candidează prima oară„, a explicat Preoteasa. Ea a precizat că dintre 376 de şcoli câştigătoare ale competiţiei, 187 au pierdut titlul şi numai 189 îl mai deţin în acest moment.

De asemenea, subsecretarul de stat a subliniat că patru dintre cele 65 de şcoli premiate marţi obţin pentru a patra oară certificatul de „Şcoală Europeană”: Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Bucureşti, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Tiţu” din Craiova, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu şi Şcoala gimnazială nr. 1 din satul Draxeni (judeţul Vaslui). Alte 18 şcoli primesc pentru a treia oară certificatul „Şcoală Europeană”.

La evenimentul desfăşurat la Palatul Victoria au participat, alături de reprezentanţii şcolilor premiate, de elevi şi profesori, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei de învăţământ din Senat, Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Mădălina Mihalache, şefa Biroului de informare al Parlamentului European în România.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Semnal periculos din Rusia: Terenul e pregătit pentru un nou conflict. Cine urmează
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african